Steinhoff, na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf ter wereld, heeft dringend geld nodig om een faillissement te vermijden. Een van de concrete pistes is de verkoop van zijn succesvolle keten van kleding en huishoudartikelen Pepco.
Boekhoudschandaal
Steinhoff, de holding boven woonwinkelketens als het Franse Conforama en het Oostenrijkse Kika, zit in slechte papieren sinds het concern begin december vorig jaar “boekhoudkundige onregelmatigheden” opbiechtte. Het aandeel nam toen een duik met liefst 80% en noteert intussen al 95% onder de koers van net voor de crash. Ook de resultaten vallen tegen: het nettoverlies kwam in de zes maanden tot en met maart uit op 621 miljoen euro. Dat was in de herziene cijfers over dezelfde periode een jaar eerder 680 miljoen euro. De halfjaaromzet viel terug van 9,9 naar 9,4 miljard euro.
Intussen is het alle hens aan dek om een faillissement te voorkomen. Volgens persbureau Bloomberg zou het concern, dat statutair in Amsterdam is gevestigd, private-equitymaatschappijen hebben gecontacteerd om te peilen naar eventuele interesse voor Pepco. Die keten in kleding en huishoudartikelen heeft meer dan 1.300 winkels in Oost-Europa en is winstgevend. De keten publiceerde vorige week prima halfjaarcijfers, waarbij de omzet met 40% was gestegen, en is in volle expansie: tegen eind september moeten er al 1.500 vestigingen open zijn.
Ook de Britse budgetketen Poundland, die in 871 outlets huishoudspullen voor één pond per stuk verkoopt, komt mogelijk in de etalage. Die zag zijn vergelijkbare omzet in het eerste halfjaar met 2,4% groeien en gaat daarmee in tegen de dalende trend in de Britse retail.
Eerst schuldherschikking
Alvorens tot een officieel verkoopproces over te gaan, wil Steinhoff wel eerst een akkoord met zijn schuldeisers. De groep zou onderhandelen met obligatiehouders over twee jaar uitstel op de terugbetaling van 9,4 miljard euro aan uitstaande schulden.
En daar knijpt nu juist het schoentje, want waarom zou je als obligatiehouder instemmen met extra uitstel van betaling als je daarmee het licht op groen zet voor de verkoop van een van de kroonjuwelen die net de basis kunnen vormen voor de heropstanding van je schuldeiser? Al is het alternatief bij een ‘njet’ ‑ een faillissement ‑ uiteraard ook geen leuk vooruitzicht.