De overnamegesprekken bij Made.com zijn op niks uitgedraaid: de meubelwebshop zou daarom nu op de rand van het faillissement staan. De webshop ligt alvast plat.
Onderhandelingen opgeblazen
Het ziet er naar uit dat alle hulp te laat komt voor Made.com. De Britse meubelwebshop ging eind september op zoek naar een overnemer, maar die gesprekken zijn op een sisser uitgedraaid. Het bedrijf maakt bekend zelf van de onderhandelingstafel te zijn weggestapt, omdat de mogelijke biedingen of financieringsvoorstellen niet voldoende waren.
Het is zelfs niet meer zeker dat er nog op tijd een redding uit de bus kan komen, geeft Made.com toe. Niemand van de potentiële kopers kon snel genoeg ingrijpen of voldoende bieden – als er überhaupt al iemand zou bieden. De deadline om een bod uit te brengen, liep in principe tot eind deze maand.
Aandeel van een cent
Door zelf de bruggen op te blazen, staat Made.com nu evenwel helemaal aan de rand van de afgrond: door het nieuws is de koers van de aandelen met 90% gekelderd. Een aandeel is nog maar een cent waard. In juni 2021, toen het meubelbedrijf naar de beurs trok, was Made.com nog 775 miljoen pond waard.
“Als er geen verdere financiering kan worden gevonden, of als er geen solide bod op het bedrijf wordt ontvangen voordat de kasreserves van het bedrijf volledig zijn uitgeput, zal het bestuur de nodige stappen ondernemen om de waarde voor de schuldeisers te behouden”, verklaart Made.com nu volgens The Guardian.
Genekt door toeleveringscrisis
Het is een opmerkelijke neergang voor een retailer die als voortrekker gold in het digitaliseren van de meubelsector. De onlineretailer was een pionier in het manufacturer-to-consumermodel, waarbij Made.com de producten rechtstreeks in fabrieken in China liet produceren, verpakken en vaak ook verzenden. Veel meubelen gingen bovendien pas in productie wanneer ze door klanten waren besteld.
Toen Made.com in 2019 een fulfilmentsamenwerking aanging met Katoen Natie, om de Europese logistiek vanuit Antwerpen te regelen, bleek dat 45% van de producten niet eens naar een magazijn hoefden: die bestellingen werden recht naar de klanten verstuurd van zodra de boten uit China in Antwerpen aanmeerden. De coronapandemie en nadien de mondiale toeleveringsproblemen stuurden dat model echter in de war.
Vol goede moed kocht Made in mei nog Trouva, een Brits platform voor zelfstandige boetieks. Zo wilde de onlineretailer inpikken op de platformtrend en zich omturnen tot marktplaats. Wat met Trouva staat te gebeuren bij een eventueel faillissement van Made.com is onduidelijk. De website is alvast nog wel actief.