De socialistische vakbond BBTK stelt zich grote vragen bij de overname van de Belgische Blokker-winkels door Dirk Bron en dreigt met acties. Intussen komen er steeds meer details naar boven over het duistere zakelijke verleden van de Nederlandse ondernemer.
“Niet op papier”
Begin vorige week raakte de overname bekend van de Belgische tak van Blokker door Dutch Retail Groep, eigendom van Dirk Bron. Zoals bekend wil de zakenman de winkels ombouwen naar de koopjesformule Mega World, om er restpartijen te verkopen tegen dumpingprijzen. Als onderdeel van de overname beloofde hij ook een jaar werkzekerheid aan de 670 personeelsleden van Blokker België.
Toch maken de vakbonden zich grote zorgen over de deal. Volgens vakbondssecretaris Inge De Beul van bediendenbond BBTK is er weliswaar werkzekerheid beloofd, maar heeft de organisatie dat niet op papier gezien. De vakbond wil nu zo snel mogelijk duidelijkheid, zeker na berichten over een lopend onderzoek wegens fraude en oplichting tegen Dirk Bron en zijn opmerkingen dat heel wat functies zouden worden geschrapt.
Vergadering met Witteveen
Concreet eist De Beul een vergadering waarbij zowel Bron als voormalig eigenaar Michiel Witteveen aanwezig zouden zijn. “We willen deze week een antwoord“, zegt ze in Het laatste Nieuws. Voorlopig heeft de oproep van de afgevaardigde echter nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.
Als er de komende dagen geen uitleg komt, wil de BBTK volgende week een verzoeningsprocedure aanvragen. Mocht die vervolgens ook niets opleveren, dan volgt er een stakingsaanzegging, met mogelijk gesloten winkels tot gevolg. De vakbond sluit ook spontane acties door het personeel niet uit, gezien de onduidelijkheid.
Gesjoemel
Intussen komt het FD met meer onthullingen over het duister zakelijk verleden van Bron. Volgens de krant laat de man “een spoor van gedupeerden en faillissementen na.” Zo zou hij onder meer verantwoordelijk zijn voor het financieel leegtrekken van een modezaak in Scheveningen in 2008. Uit een vonnis blijkt onder meer dat hij grote bedragen van de vennootschap gebruikte voor privédoeleinden. In 2014 werd Bron in de zaak veroordeeld voor onbehoorlijk bestuur.
Nog volgens het FD gingen minstens zes ondernemingen waarbij de zakenman betrokken was, kort na of tijdens zijn bewind failliet. Het lopende onderzoek wegens fraude en oplichting, waarvan eerder sprake, zou onder meer gaan over facturen die niet betaald zijn. Zo is er sprake van een partij keukenspullen van Rösle met een waarde van ongeveer een miljoen euro, waarvoor het Duitse bedrijf geen euro ontvangen zou hebben.