Ikea begint wereldwijd met de verkoop van reserveonderdelen aan consumenten. Als onderdeel van een grotere duurzaamheidscampagne wil ‘s werelds grootste meubelverkoper de levensduur van zijn producten verlengen.
Online bestelsysteem
Vorig boekjaar leverde Ikea circa 14 miljoen reserveonderdelen, schrijft de Financial Times. Maar nu heeft de Zweedse meubelgigant een online bestelsysteem ontwikkeld dat dit jaar wereldwijd zal worden uitgerold en waarmee klanten nieuwe onderdelen voor hun Ikea-producten kunnen bestellen. Het is de bedoeling dat klanten niet alleen kapotte meubels kunnen repareren, maar ook oude meubels kunnen ‘opfrissen’ door bijvoorbeeld nieuwe hoezen of tafelpoten te kopen, waardoor de levensduur van de producten aanzienlijk wordt verlengd.
Ikea streeft ernaar om tegen het einde van het decennium een klimaatpositief en circulair bedrijf te worden. Het wordt evenwel voortdurend geconfronteerd met critici die klagen dat zijn goedkope zelfbouwpakketten een overmatige consumptie en een wegwerpcultuur in de hand werken. De voorbije jaren experimenteerde Ikea al met diverse circulaire initiatieven, zoals de verkoop van tweedehandsmeubelen, het terugkopen van oude goederen en het leasen van kantoor- en huishoudapparatuur.
Leerschool
Volgens Lena Pripp-Kovac, Chief Sustainability Officer bij Inter Ikea, wordt er veel getest, maar is het nog niet meteen duidelijk wat voor soort diensten klanten willen. “We zien dat hier een grote belangstelling voor is, het is één grote leerschool”, vertelde ze.
Ikea hoopt dat het groei kan loskoppelen van emissies en dat zijn nieuwe circulaire tests de verkoop niet zullen schaden. Maar het staat nog steeds voor grote uitdagingen, vooral met betrekking tot de materialen die het gebruikt, zoals hout, metalen, textiel en keramiek.
Nieuwe doelen voor 2030
Vandaag meldde het bedrijf dat het zijn doelstellingen voor 2020 inzake duurzaam hout heeft bereikt, aangezien meer dan 98% van zijn hout intussen van gecertificeerde of gerecycleerde bronnen komt. De woonwinkelketen streeft er nu naar om tegen 2030 ten minste een derde van zijn hout uit gerecycleerde bronnen te halen.
Daarnaast wil Ikea ervoor zorgen dat de inkoop van andere grondstoffen die een risico vormen op ontbossing (voornamelijk bepaalde landbouwproducten), goed voor ongeveer 3% van de grondstofvoetafdruk van de keten, niet bijdraagt tot ontbossing of omvorming van natuurlijke ecosystemen. Ten slotte wil de onderneming hout slimmer gebruiken, door alle producten vanaf het allereerste begin zo te ontwerpen dat ze kunnen worden hergebruikt, opgeknapt, gereviseerd en uiteindelijk gerecycleerd.