Enkele populaire Ikea-stoelen worden (deels) gemaakt van illegaal gekapt beukenhout uit de Oekraïense Karpaten, zegt de Britse ngo Earthsight na grondig onderzoek. Volgens de organisatie is het FSC-keurmerk, dat garant staat voor duurzaam geproduceerd hout, niet altijd betrouwbaar.
‘Sanitaire houtkap’
Eartsight zegt dat het hout dat gebruikt wordt voor bekende Ikea-stoelen als Terje en Ingolf afkomstig is uit Oekraïense bossen. De staatsbosbouwbedrijven die de bossen beheren zouden corrupt zijn: zo zou er onder het voorwendsel van ‘sanitaire houtkap’ (het weghalen van zieke bomen) veel meer hout gekapt worden dan wettelijk toegelaten. Ook zouden de stilteperiodes (een drietal maanden per jaar wanneer alle houtkap verboden is volgens de Oekraïense wetgeving) niet nageleefd worden. In de bossen leven nog zeldzame dieren zoals beren, bizons, lynxen en wolven.
Ikea is de grootste afnemer van Oekraïens hout en werkt samen met leveranciers als VGSM, een Oekraïense houtleverancier die in 1992 speciaal werd opgericht om de Zweedse woonwinkelketen te bevoorraden. Die afhankelijkheid is problematisch, want zo kan Ikea zeer lage prijzen eisen. “Ikea werd groot dankzij de Oost-Europese bossen”, citeert Mo Magazine het rapport van de ngo. “Geen enkel ander bedrijf heeft ooit goedkoper en op grotere schaal bomen in meubels kunnen veranderen.”
“FSC niet betrouwbaar”
Desondanks hebben de betrokken stoelen wél het kwaliteitslabel van de Forest Stewardship Council (FSC), dat het duurzame karakter van het hout moet garanderen. Volgens Eartsight loopt dat echter al te vaak mis en is FSC niet in staat om de bossen te beschermen. “FSC geeft bedrijven steeds weer het voordeel van de twijfel, zelfs in corrupte landen. Het zoekt niet proactief naar wangedrag. Door zichzelf niet te hervormen, ondermijnt FSC nu actief de inspanningen om de bossen te beschermen. Want de consument koopt zonder het te beseffen producten met een FSC-label die toch de vernietiging van intacte en biodiverse bossen stimuleren.”
Ikea heeft al gereageerd op het artikel van Mo. “We zijn onmiddellijk begonnen met een onderzoek naar de beschuldigingen in het rapport van Earthsight. Als dit onderzoek bevestigt dat illegaal gekapt hout in onze toeleveringsketen is terechtgekomen, zal Ikea de leveringen onmiddellijk stopzetten. Ikea deelt namelijk de ambitie om het bosbeheer in Oekraïne te verbeteren”, aldus persverantwoordelijke Colombine Nicolay.