Ikea opent voor het eerst een tweedehandswinkel, waar enkel gebruikte en herstelde meubelen van de woonketen worden verkocht. Het nieuwe winkelconcept moet de Zweedse keten helpen met haar duurzaamheidsambities.
In de praktijk testen
In Zweden komt nog voor het einde van dit jaar ’s werelds eerste tweedehandswinkel van Ikea. De conceptstore is een proefproject dat regelmatig zal worden geëvalueerd en aangepast, maar het is alvast de bedoeling dat beschadigde meubels en decoratiestukken uit nabijgelegen vestigingen naar de winkel worden gebracht om ze te herstellen en door te verkopen.
“Als we onze duurzaamheidsdoelstellingen willen bereiken, moeten we onszelf uitdagen en onze ideeën in de praktijk testen”, zegt Jonas Carlehed, duurzaamheidstopman voor Ikea in Zweden. Tegen 2030 wil de retailer zijn impact op het klimaat met 70% verminderen en streeft het bedrijf er ook naar alleen nog hernieuwbare of gerecycleerde materialen te gebruiken.
Al op lokale schaal
Met de nieuwe winkel doet de keten onder meer ervaring op met het herstellen en recycleren van gebruikte spullen. Al is het opvallend dat Ikea hiervoor een aparte winkel opent, want in de meeste warenhuizen van de keten wordt vandaag al meubilair aangeboden met kleine productiefouten of dat licht beschadigd is tijdens het transport.
In 2019 is Ikea op een aantal markten ook een proefproject gestart met het leasen van producten: klanten kunnen meubelen voor huren en ze later terugbrengen. De woonwarenhuisketen wil ook aanmoedigen dat klanten hun oude meubels doorverkopen of door Ikea een goede doelen laten schenken.
De tweedehandswinkel opent overigens op een unieke plek: in het winkelcentrum ReTuna, het eerste shoppingcenter ter wereld dat alleen gerecycleerde en tweedehandse producten aanbiedt – tot het horeca-aanbod toe.