CEO Jesper Brodin van de Ingka Group, eigenaar van de meeste Ikea-winkels, vreest dat de wereldwijde handelsspanningen zullen leiden tot prijsstijgingen.
India
De voorbije jaren hebben verschillende landen nieuwe restricties en taksen ingevoerd. Die trend werd nog versterkt door het beleid van voormalig Amerikaans president Donald Trump. “Normaal gesproken leidt dat uiteindelijk tot kostenstijgingen op het product. En daar maken we ons zorgen over, niet alleen in India maar wereldwijd”, zei de topman in een interview met de BBC.
Ikea heeft miljarden geïnvesteerd in ambitieuze expansieplannen in India, maar het importeert het merendeel van de producten die het in het land verkoopt. Daardoor is het bedrijf slachtoffer geworden van de hogere invoerheffingen die de regering van Narendra Modi vorig jaar heeft opgelegd als onderdeel van zijn streven naar een zelfvoorzienend India. Het lokaal inkopen van grondstoffen zou kunnen helpen, meent Brodin, die eraan toevoegde dat er ook onderhandelingen lopen met verschillende regeringen.
Lessen uit Covid
Ook over de klimaatproblematiek heeft Brodin een uitgesproken mening. “Ik denk eigenlijk dat Covid ons leert om de collectieve menselijke uitdagingen op een serieuzere manier en op een meer verantwoorde manier aan te pakken”, zegt hij. Recycleren zal steeds belangrijker worden om de impact van consumptie op de planeet te minimaliseren: “Onze matrassen kunnen in de toekomst niet meer gemaakt zijn van nieuw materiaal. We moeten slimmere manieren vinden. We zullen de hulpbronnen met meer mensen op deze planeet moeten delen. Dus dit is het juiste om te doen: niet alleen moreel en ethisch, maar ook vanuit een zakelijk perspectief.”
Brodin hoopt dat het najaar een soort terugkeer naar het nieuwe normaal zal zijn, al blijft hij “op het ergste voorbereid”. De coronacrisis heeft de toekomstplannen niet wezenlijk veranderd: Ikea wil nog steeds vijftig nieuwe vestigingen openen wereldwijd. “Waar de overheidsbeperkingen zijn opgeheven en de winkels weer open konden, waren we eigenlijk verrast door de belangstelling. In de meeste landen hebben we na corona meer mensen op bezoek dan daarvoor”, besluit hij.