Zelfbouwpakket
De Ikea Refugee Housing Units zijn ontworpen in nauw overleg met het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR. Naar aloude Ikea-traditie gaat het ook hier om een soort van zelfbouwpakket, bestaande uit geïsoleerde platen van polymeerschuim, die op een lichtgewicht en flexibel stalen frame worden bevestigd (foto).
De ‘huisjes’, uitgerust met verlichting en verwarming op zonne-energie, staan in nauwelijks vier uur overeind. De Ikea Foundation en de UNHCR hebben drie jaar lang aan het concept getimmerd, waaronder zes maanden lobbyen om de toestemming van de Libanese regering te krijgen om deze speciale tenten op te zetten. Van de twee miljoen Syrische vluchtelingen bevindt de helft zich in Libanon, en de regering vreest dat de Syriers permanent zullen blijven wonen in hun Ikea-huisjes.
Het hele project kostte tot nog toe al 3,4 miljoen euro: de huisjes zitten nog in de testfase en kosten vooralsnog 5.500 euro per stuk. Na grondige tests op het terrein (in Irak, Ethiopië en nu dus ook in Libanon) is het de bedoeling om ze op grote schaal te gaan produceren, zodat de prijs per stuk kan worden teruggebracht tot minder dan 800 euro.
Meer comfort en privacy
In vergelijking met de klassieke vluchtelingententen, die elk half jaar aan vervanging toe zijn en nauwelijks meer inhouden dan een zeildoek boven het hoofd, heeft een zo’n Housing Unit een levensduur van drie jaar en biedt die toch net iets meer comfort en privacy.
En daar zat net het knelpunt voor de Libanese regering, zegt Roberta Russo, woordvoerder van UNHCR in Beiroet: “Na wat ze hebben meegemaakt met de Palestijnen, wil de regering in Beiroet zeker zijn dat de aanwezigheid van Syriërs maar tijdelijk is.” Vandaag leven nog altijd ruim een half miljoen Palestijnen in Libanon, nadat het land hen in 1948 ’tijdelijk’ opving bij de stichting van de staat Israël.