De Franse culinaire keten Alice Délice, die zichzelf profileert als specialist in keukenplezier, heeft grootste plannen in ons land. Volgens de Belgische franchisebeheerders Sylvie en Jean-Michel Baert-Mulliez van Art of Cooking is er in ons land plaats voor twaalf tot vijftien vestigingen, zo vertellen ze in Trends.
De derde opende zopas de deuren in Waterloo. In Frankrijk telt de keten intussen al zo’n 10 vestigingen in eigen beheer in het noordoosten van Frankrijk en één franchisezaak in Lyon, de culinaire hoofdstad van Frankrijk.
Nummer 4 en 5 op komst
In ons land ging de eerste Alice Délice in november 2008 open in het Westland Shopping Center in Anderlecht. Nauwelijks een half jaar later (eind juni 2009) opende in het Wijnegem Shopping Center de tot nu toe grootste vestiging (ruim 330 m²). En bij de recente opening van de derde zaak – in hun geboortestad Waterloo – kondigde het echtpaar Baert-Mulliez meteen al de ondertekening van twee nieuwe overeenkomsten aan: in de lente van volgend jaar krijgen ook Nijvel en Charleroi hun eigen Alice Délice. Op termijn wil het duo zo’n 12 à 15 steden veroveren.
3.000 kookspullen
Alice Délice biedt op een verkoopoppervlakte van 200 tot 350 vierkante meter 2.500 à 3.000 kookartikelen aan, gaande van suikers-met-een-smaakje over originele tafelsets en siliconen bakvormen tot keukenrobots. In Frankrijk werpt de keten zich ook steeds meer op als doe-winkel met stages en workshops rond allerhande culinaire topics, maar bij ons ligt de focus in eerste instantie op de verkoop.
3 miljoen euro omzet
Rendabel is Art of Cooking nog niet, maar de verkoop gaat wel in stijgende lijn. In 2009 klokten de winkels van Anderlecht en Wijnegem af op een omzet van 1,9 miljoen euro, in 2010 was dat al in de buurt van 3 miljoen euro. De winkel in Anderlecht krijgt dagelijks zo’n 1.000 mensen over de vloer, op topdagen zijn dat er soms tot 3.500, stuk voor stuk gepassioneerde hobbykoks.