Grote retailers als C&A en H&M zetten nu ook in Nederland verhuurders van winkelpanden onder druk: ze vragen huurkorting of sturen een brief met de melding dat ze geen huur zullen betalen vanwege de coronacrisis.
Agressieve aanpak
Het FD deed een rondvraag bij verschillende eigenaars van winkelpanden. Naast C&A en H&M zouden onder meer Hunkemöller, Zara-moeder Inditex en WE uitstel of korting gevraagd hebben. Door de coronacrisis hebben heel wat winkels vrijwillig de deuren gesloten. Bij de vastgoedeigenaren is er wel begrip voor de verzuchtingen van kleine zelfstandigen, maar veel minder voor de eisen van de grote ketens. Algemeen directeur Laurens van de Noort van Vastgoedbelang, de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers, hekelt ook de dreigende toon in brieven van sommige huurders. “Er wordt dan gezegd dat ze de komende drie maanden geen huur betalen. Als je niet binnen vijf dagen hebt gereageerd, dan ben je automatisch akkoord”, zegt hij.
Ook vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep ontving diverse verzoeken van huurders om uitstel. “Wij sluiten onze ogen niet voor de realiteit. Waar we kunnen, zullen we wat ruimte geven aan huurders”, zegt hoofd commercieel beheer Paul Bremmer. “Maar we gaan niet zomaar huur kwijtschelden of een periode huurvrij geven.” Bremmer heeft overigens een duidelijke boodschap voor de grote concerns, die nu per brief laten weten dat ze geen huur zullen betalen: “Zij krijgen van ons een briefje terug waarin we aangeven daar niet mee akkoord te gaan.”
De meeste winkeleigenaren pleiten dan ook voor een individuele aanpak, waarbij winkels die het echt moeilijk hebben op een toegeving mogen rekenen. “Gezonde winkelbedrijven die puur door corona in problemen zijn gekomen willen we graag helpen”, zegt directeur Frank van Blokland van de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers. “Vooral het midden- en kleinbedrijf, waar huuruitstel van minstens een maand veel hulp kan bieden. Maar er zijn ook retailers die via internet doorgaan, of die al in de financiële problemen zaten. Dan is het de vraag of de vastgoedeigenaar daar voor op moet draaien.”