Groei vertraagt
’s Werelds grootste cosmeticaconcern deed liefst 14,1% beter dan in het eerste kwartaal van 2014 en klokte af op een omzet van 6,44 miljard euro, maar die sprong voorwaarts is in grote mate toe te schrijven aan de zwakkere euro. Bij constante wisselkoersen valt de groei immers terug tot +5,2% en op vergelijkbare basis is er nog maar een groei met +4%. Dat mag dan al beter zijn dan de +3,6% waar analisten op rekenden, het is in elk geval bijna een vol procentpunt minder dan de +4,9% uit het laatste kwartaal van 2014.
Die groeivertraging is vooral te merken in het segment van de grootpublieksmerken, met kleppers als L’Oréal Paris, Garnier en Maybelline. Door tegenvallende resultaten in de Verenigde Staten en China is de organische groei van die tak teruggevallen tot amper 1,7%. Cosmeticaketen The Body Shop ziet haar omzet dan weer stijgen van 176,4 naar 192,4 miljoen euro, goed voor een +4% op vergelijkbare basis.
De luxetak, met merken als Lancôme, Saint Laurent, Armani en Kiehl’s, presteert veel beter: een organische groei met 7,5%, meteen ook beter dan de +6% van LVMH-merken Dior, Guerlain en Givenchy. De divisie ‘actieve cosmetica’ (La Roche Posay en Vichy) ziet haar omzet zelfs met 7,6% toenemen en bevestigt daarmee haar reputatie als snelste groeier. Op de professionele markt boekt het concern een omzetgroei met 3,5%.
Regionaal kent vooral de verkoop in West-Europa een “trage jaarstart” met een groei van amper 1,3%. In de Verenigde Staten gaat L’Oréal er 2,4% op vooruit en de groeilanden doen er 7,5% bij, met zelfs tweecijferige groei in de zones Afrika&Midden-Oosten (+11,3%) en Latijns-Amerika (+10%).
Ondanks de groeivertraging houdt topman Jean-Paul Agon vast aan zijn prognoses van een groei met 3,5 à 4% over heel 2015.