Cosmeticaketen The Body Shop gaat aan de slag met ‘open hiring’ in zijn winkels: letterlijk de eerste de beste kandidaat die zich aanmeldt, mag aan de slag. Zonder cv-screening, sollicitatie of wat dan ook.
Geen verdere vragen
Drie vragen positief beantwoorden, dat is voortaan het enige wat je moet doen om te solliciteren bij The Body Shop in de Verenigde Staten. De ethische cosmeticaketen springt op de kar van het ‘open hiring’: als er vacatures vrijkomen, mag iedereen zich aanmelden en worden de kandidaten die er het snelst bij zijn gewoon aangenomen, zonder verdere selectieprocedure.
Het principe achter ‘open hiring’ is er één van inclusie: door cv’s te screenen krijgen mensen die bijvoorbeeld in de gevangenis hebben gezeten of door medische problemen uit het arbeidscircuit zijn geweest vaak geen kansen. Ook sollicitatiegesprekken kunnen worden beïnvloed door al dan niet bewuste vooroordelen, zoals afkomst, taalgebruik of geslacht.
The Body Shop testte het systeem eind 2019 eerst uit in zijn distributiecentrum in North Carolina, met het oog op de instroom van meer dan 200 seizoensmedewerkers voor de feestdagen. Om te kunnen starten, hoefden sollicitanten op maar drie vragen positief te antwoorden: “Mag je werken in de VS?”, “Kan je acht uur lang rechtstaan?” en “Kan je meer dan 50 pond (22 kilo) optillen?”, bericht Fast Company.
Ook proefproject in België
De resultaten blijken positief: het personeelsverloop in het distributiecentrum daalde met 60% in de maanden van het proefproject. Het bedrijf hoefde ook maar met één uitzendbureau te werken in plaats van met drie. Een – door onderzoek ondersteunde – verklaring is dat medewerkers via ‘open hiring’ vaak extra gemotiveerd zijn, omdat ze elders geen kansen kregen en die nu ten volle willen benutten. The Body Shop zag dan ook een toename van de productiviteit.
Het geld dat The Body Shop bespaart op selectieprocedures, belooft de retailer te zullen gebruiken voor opleidingen, werknemersvoordelen en programma’s om nieuwe medewerkers te ondersteunen. Een van die programma’s handelt bijvoorbeeld rond transport en mobiliteit, waarbij met nieuwkomers de hindernissen worden bekeken om op tijd op het werk te geraken.
De trend kwam overigens ook al naar België overgewaaid: de UGent onderzoekt de effecten van het ‘open aanwerven’ in ons land. In 2021 start een proefproject met een tiental bedrijven in Oost-Vlaanderen. Ook bij andere spelers in de Benelux vindt de praktijk stilaan ingang.
Meer weten over deze en andere nieuwe trends op het vlak van personeelsbeleid? Schrijf je dan snel in voor ons RetailDetail People Congress 2020! Klik hier voor meer informatie en om aanspraak te maken op de vroegboekkorting.