Van Chanel sinds 1898
Bourjois – dat behalve make-up ook douchegels, deodorants en parfums in zijn portefeuille heeft – maakt al sinds 1898 deel uit van Chanel en wordt verkocht in een vijftigtal landen. In Frankrijk is Bourjois het op twee na meest verkochte cosmeticamerk in de grootdistributie, na Gemey Maybelline en L’Oréal Paris.
De verkoop van Bourjois houdt steek, zeggen analisten: “De familie Wertheimer (eigenaars van de Franse luxegroep, nvdr.) en Chanel willen zich concentreren op het zeer selectieve”. Bourjois heeft bij het grote publiek altijd een massaproductie-imago gehad, en dat valt moeilijk te rijmen met het ‘exclusieve karakter’ waar Chanel voor staat.
Zusje van Chloé, Calvin Klein en Marc Jacobs
“Wij zijn zeer verheugd het merk Bourjois in onze portefeuille beautyproducten te hebben en Chanel als aandeelhouder van Coty te mogen verwelkomen“, zegt Bart Becht, topman van de groep Coty. Die werd trouwens in 1904 opgericht door de Fransman François Coty, die zelf een tijd aan de slag was bij Chanel als ‘neus’ alvorens te emigreren naar de Verenigde Staten.
Coty – dat onder meer de parfums van Chloé, Calvin Klein en Marc Jacobs commercialiseert – heeft al langer de ambitie om een echte wereldgigant op de cosmeticamarkt te worden. De groep, met als belangrijkste aandeelhouder de holding John A. Benckiser, trok in juni 2013 naar de beurs en realiseert een jaaromzet van 4,6 miljard dollar (zo’n 3,6 miljard euro).
Chanel, dat een jaaromzet van 4,75 miljard euro draait, is het nummer twee op de luxemarkt, na Louis Vuitton. Het Franse bedrijf is nog volledig in privé-handen.