Niet op voorschrift
In België is het marktaandeel van de online verkoop van gezondheidsproducten wel nog redelijk klein: in totaal zou het over 2 tot 3 procent gaan, in Duitsland is dat al 15 procent. Een groot voordeel in landen als Duitsland is dat daar ook op doktersvoorschrift online gekocht mag worden: het voorschrift wordt dan gewoon opgestuurd.
Newpharma, de online nummer één in België, haalde vorig jaar een omzet van 18 miljoen euro en 30.000 pakjes per maand. “Voor dit jaar gaan we uit van 25 miljoen euro inkomsten. De vraag naar online gezondheidsproducten blijft toenemen, terwijl we amper bekend zijn omdat we bijna geen reclame mogen maken”, zegt Mike Vandenhooft aan De Tijd.
Apothekers hebben weinig aandacht voor online
Door die beperking kan Newpharma binnenkort wel eens grote problemen krijgen met de concurrentie van Pharmasimple: die webwinkel heeft geen apothekersvergunning en mag daarom wel reclame maken. Onlangs haalde het bedrijf nog 1,5 miljoen euro groeigeld op, na nog eens een half miljoen eerder dit jaar. Pharmasimple wil dit jaar een omzet van 10 miljoen euro halen, een verdubbeling tegenover 2014.
De Algemene Pharmaceutische Bond, de koepelorganisatie voor apotheken, is dan ook van mening dat apothekers stilaan meer aandacht moeten hebben voor online verkoop. “Iets meer dan 100 hebben een website, maar weinig gebruiken die om hun producten te verkopen”, zegt woordvoerder Jan Depoorter. Wel is het vaak mogelijk om medicijnen te reserveren, maar dat is bij weinig klanten bekend.