De hypermarkten die dicht gaan zijn Eupen, Jumet, Kuurne, Middelkerke,
Mechelen Noord, Sint-Pieters-Leeuw, Ronse, Zwijnaarde en Casteau.
Dertien winkels die structureel verlieslatend zijn blijven toch open.
1200 banen gaan verloren
De sluitingen kosten 1.200 banen kosten. Nog eens 700 mensen worden getransfereerd naar Mestdagh, de uitbater van Champion-keten. Deze laatste neemt 16 supermarkten over. Dat gebeurt per 1 oktober. De overname van 3 hypermarkten door Mestdagh gaat niet door; Carrefour blijft die hypermarkten houden.
Loonverlies bij Mestdagh wordt gecompenseerd
Het personeel dat naar Mestdagh overgaat zal tegen lagere loonvoorwaarden moeten werken maar dat is pas na verloop van tijd. Ze krijgen een ‘ontslagpremie’ die in de praktijk betekent dat ze gedurende die periode hun oude wedde behouden. Er komt een regeling voor brugpensioen vanaf 52 jaar voor het personeel in de te sluiten winkels en de winkels die overgeheveld worden. De kaderleden van Carrefour doen de zwaarste inspanning: zij leveren 2,5 miljoen in.
Inlevering verlof en ecocheques versus werkzekerheid
Het gewone personeel verliest drie dagen extra legaal verlof. Vanaf volgend jaar zou ook het betaald kwartiertje pauze verdwijnen. Nog vanaf volgend jaar verdwijnen hun ecocheques. Voor het personeel van 45 hypermarkten en 38 supermarkten is een werkzekerheid van 6 jaar toegezegd. Het paritair comité 312 voor de hypermarkten blijft bestaan.
Premies behouden
Belangrijk is dat niet aan de premies voor late uren geraakt wordt. Er komt wel een ploeg van polyvalente medewerkers en dit op vrijwillige basis. Zij zullen premies krijgen.
Loonsverhogingen via maaltijdcheques
Nog een nieuwigheid is dat loonsverhogingen vanaf 2013 via maaltijdcheques zullen uitbetaald worden, tot 300 euro per jaar