Online houdt Ahold recht
Ahold USA heeft in het vierde kwartaal slecht gepresteerd en in Europa moet Ahold het vooral hebben van online omzetgroei bij Albert.nl en bol.com. E-commerce is echter ’tricky business’, want het business model is nog niet bewezen.
Zowel in de Verenigde Staten als in Europa is er Ahold veel aan gelegen om de online toevoerketen goed op poten te krijgen: een efficiënt systeem waar de internetbestellingen in volledig geautomatiseerde distributiecentra worden klaargemaakt voor bezorging aan huis of – en dat heeft Ahold het liefst – het ophaalmoment in een van de afhaalpunten.
Automatisering en de klanten die zelf de bestellingen ophalen, zullen de angel uit de kostenstructuur van online moeten halen. Loonkosten en complexiteit hebben immers een funeste uitwerking op het rendement van online. Op het EFMI Najaarscongres in 2012 realiseerde Ahold-bestuurslid Sander van der Laan zich terdege dat online omzet nog geen online winst betekent, maar ook toen sprak hij zijn volste vertrouwen uit in het uiteindelijke succes van online.
Dat is voor Ahold van harte te hopen, want in de offline kernactiviteiten waait de tegenwind, al zijn door het succes van ‘simplicity’ – een van de strategische pijlers die voortdurende kostenefficiëntie inhoudt – de resultaten onder de streep nog net te compenseren. Hoewel Ahold volhoudt dat dit een structureel proces is, kan de retailer niet om het feit heen dat je op een gegeven moment meer effect sorteert door succes aan de opbrengsten-kant dan bij de kosten. Online ligt aan beide zijden van de Atlantische oceaan dan ook de grote uitdaging voor Ahold.
Europese reorganisatie
Ondertussen kondigt het bedrijf voor de Europese activiteiten een reorganisatie aan, waarbij de (vooralsnog) niet verkochte operatie in Tsjechië rechtstreeks onder supervisie van CEO Dick Boer komt en COO Sander van der Laan zich met zijn team helemaal kan richten op de uitbouw van het merk Albert Heijn in Nederland, België en Duitsland.
In Nederland staan de resultaten echter onder druk en woedt nog altijd de veenbrand in de relatie met de Albert Heijn-franchisers, een hardnekkig dispuut dat maar blijft voortwoekeren. Bovendien blijft de negatieve prijsperceptie van Albert Heijn de retailer parten spelen: net nu C1000 wordt uitgerangeerd, ontstaan er nieuwe luizen in de pels – waarvan Lidl de grootste is.
Duitsland is vooralsnog een experiment, maar in België – waar de formule een beter prijsimago heeft en meer voldoende ruimte voor verdere groei van de winkeloperatie – heeft Albert Heijn meer lucht. Het scenario voor Albert Heijn is, zoals Dick Boer zei in zijn toelichting op de herstructurering van Ahold Europe, dat de keten zal veranderen in een omnichannel retailbedrijf. Daarbij wordt de online business net zo belangrijk als de traditionele winkeloperatie. Uitdagend, maar ook riskant…