De gevallen luxewebshop Farfetch wordt Zuid-Koreaans na de overname door Coupang. Zo krijgt de e-tailer niet alleen een nieuw leven, maar meteen ook toegang tot een erg rijke markt.
Slechts 1% over
Farfetch was al even in vrije val: twee jaar geleden was het bedrijf meer dan twintig miljard euro waard op de beurs, daar schoot vorige week amper nog één percent van over. Door de wereldwijde koopkrachtcrisis kan of wil de hogere middelklasse minder geld uitgeven aan buitenissige luxeproducten. Farfetch had daardoor al even nood aan vers kapitaal, maar de belangrijkste partners leken niet erg bereid om geld toe te steken.
Toch is de nieuwe eigenaar heel ambitieus: oprichter Bom Kim noemt Zuid-Korea “het land met de hoogste uitgaven per inwoner aan luxeproducten“, zo schrijft De Tijd – iets dat deelnemers aan de RetailHunt van dit jaar naar Seoul met eigen ogen hebben kunnen zien. De bij ons onbekende Koreaanse app is goed geplaatst om de kansen te kunnen inschatten: met een omzet van twintig miljard euro heeft die een voetje in heel wat sectoren van consumentenuitgaven. Ook Coupang kende recent een enorme groei: in 2021 noemde Deloitte de Koreanen “de snelst groeiende retailer ter wereld“.
Mosterd van Amazon
De weg omhoog was voor Farfetch haast even steil als die weer omlaag: toen het bedrijf in 2018 naar de beurs ging, werd het nog niet op een miljard geraamd. Snel daarna vormde echter samenwerkingen met Alibaba én de luxereuzen Richemont en François-Henri Pinault (de CEO van Kering), die allen ook instapten in het kapitaal.
Oprichter José Neves had voor zijn verkoopplatform de mosterd gehaald bij Amazon en voorzag vooral verkopers van (in dit geval erg luxueuze) goederen van data en klanten. Dat ging hem dus heel erg voor de wind, maar corona veranderde het modelandschap. Geïnspireerd door de enorme duw in de rug die e-commerce kreeg van de pandemie, gingen ook steeds meer luxemerken rechtstreeks online verkopen om het eigen imago (en de marges) in eigen handen te kunnen houden.