De zelfstandige multimerkenboetiek heeft het moeilijk, zo blijkt uit een analyse van Trends. Slechts een kwart is rendabel, terwijl driekwart maar net genoeg cashflow heeft om verder te kunnen.
“De dorpswinkel verdwijnt”
Slechts een kwart van de resterende zelfstandige modeboetieks heeft een goede cashflow en rentabiliteit. Dat blijkt uit een onderzoek van Trends naar de balans van 3.518 ondernemingen voor 2022. De analyse baseerde zich op de kledingverkopers in Vlaanderen met maximum drie winkels en meerdere merken in het aanbod. In totaal zouden er in België overigens nog maar 7.759 zelfstandige kledingzaken zijn, waarvan dus 3.518 (57%) in Vlaanderen.
Terwijl 898 van die 3.518 bedrijven een gezonde cashflow hebben – 20.000 euro per werknemer of meer – waren er haast even veel (895) met een negatieve cashflow. Vooral de allerkleinste bedrijven hebben het erg moeilijk, concludeert analist Pascal Flisch. Niet alleen is een op drie in die categorie verlieslatend, een andere derde “houdt maar net het hoofd boven water”. Flisch vreest dat met name de kleine dorpswinkels over tien jaar niet meer bestaan.
Het aantal starters en stoppers schetst een soortgelijk beeld: in 2022 verdwenen 230 modehandelaars, terwijl het aantal faillissementen opklom tot 104. Toch zijn dat nog steeds minder faillissementen dan voor de coronapandemie. In 2019 legden bijvoorbeeld 173 modehandelaars de boeken neer. Ook heeft ruim de helft van de onderzochte handelaars wel nog genoeg cashflow om te blijven investeren.