Circulaire producten en tweedehands verschijnen in de winkels van Zeeman: in moderetail is immers bijna 90% van de uitstoot toe te schrijven aan het assortiment. Om duurzame mode schaalbaar en betaalbaar te maken, is samenwerking nodig met andere bedrijven.
Zuinig zijn
Ondanks de geopolitieke ontwikkelingen en de waan van de dag, houdt Zeeman vast aan zijn langetermijnkoers: de retailer wil zuinig zijn op geld, middelen, mensen en maatschappij, bevestigt CEO Erik-Jan Mares in gesprek met RetailDetail. “In deze moeilijke tijden willen we toch ‘en-en-en’ denken: de juiste kwaliteit voor de juiste prijs, maar ook verantwoord gemaakt. We hebben onze milieu-impact volledig in kaart gebracht, zowel stroomop- als stroomafwaarts: van het design van het product tot het moment waarop het na gebruik hopelijk weer gerecycleerd wordt.”
Wat Zeeman is opgevallen, is dat in de hele keten tussen het plukken van het katoen tot de aankoop door de consument, 89% van de uitstoot aan het assortiment te wijten is. “We dachten bijvoorbeeld dat transport veel groter was, maar dat is maar 2 à 3% van de uitstoot.” Nu is de retailer bezig met het opstellen van een klimaatambitieplan met concrete doelen tegen 2030 en 2050. Op het RetailDetail Congress, op 8 mei in Antwerpen, komt Mares vertellen hoe ze dit aanpakken.
Circulaire producten
Belangrijke stappen zet Zeeman met circulaire producten. Sinds vorige week is in de Nederlandse winkels een hamamdoek te koop die 100% circulair is: “Hij is gemaakt van onze oude bedrijfskledij: de spijkerbroeken die onze winkelmedewerkers dragen. We hebben het ontwikkeld in samenwerking met het consortium Van Afval tot Zeeman dat textielbedrijven in het oosten van Nederland verenigt. Mooi dat het ons gelukt is, alleen is het met een verkoopprijs van 25 euro nu nog iets te duur naar onze zin. Maar we tonen wel dat het mogelijk is.”
“Circulair is nog een klein deel van onze omzet, maar de impact is groot. We hebben mensen vrijgemaakt om ermee aan de slag te gaan: experimenteer maar! Dat resulteert soms in bloopers, maar ook in een aantal mooie dingen, en elke keer leren we ervan. Dat circulair gemaakte producten nog duurder zijn dan andere, is ons wel een zorg. We willen dit nu samen met anderen schaalbaar maken. Het zou mooi zijn als meer Europese bedrijven met ons die reis willen maken. In ons eentje lukt dat niet.”
Aandacht voor tweedehands
Recent werd Zeeman door consumenten verkozen tot duurzaamste modemerk in Nederland. “Wat de consument wellicht opvalt is het aandeel aan duurzame materialen dat we hebben, dat is het meest zichtbare. Daarnaast hebben we ook stappen gemaakt op het gebied van leefbaar loon. Voor een kwart van onze textielproducten hebben we extra loon betaald. Eind dit jaar denken we rond de 30 à 32% te zitten.”
Een actueel thema is tweedehands. Dat is duurzamer, maar het kan de modemarkt ook flink wat omzet kosten? “Op termijn is dat zo. We zien hoe groot Vinted al is in Frankrijk. Wij hebben intussen zelf tweedehands in een aantal winkels. Wij zien het niet als een vervanging, wel als een uitbreiding van ons aanbod: naast de standaard essentials en het circulaire aanbod ook tweedehands. In een studentenstad als Nijmegen werkt het heel goed. Het gaat om het juiste aanbod op de juiste plek. Tegelijk vinden we het wel moeilijk. Onze mensen zijn gericht op het verkopen van die essentials, en nu komt daar tweedehands bij. Het maakt alles complexer. Om het eenvoudig te houden, beperken we ons daarom tot baby, kind, en bovenmode voor dames. Die focus werkt wel.”
Eén miljard omzet
De aandacht voor duurzaamheid staat een gezonde bedrijfsvoering niet in de weg. Dit jaar doorbreekt de retailer de omzetgrens van één miljard euro. In België groeit Zeeman met 4 tot 5%, terwijl de markt met ongeveer hetzelfde cijfer daalt. “Het afgelopen eerste kwartaal kregen we weer wat meer klanten over de vloer, en het aantal verkochte stuks groeit ook. In België zijn we top of mind, met een hogere rentabiliteit per winkel dan in Nederland, doordat mensen hier wat meer besteden: het scheelt een euro of twee, drie per mandje.”
Op het RetailDetail Congress, op 8 mei in Antwerpen, komt Erik-Jan Mares vertellen hoe Zeeman het evenwicht bewaart tussen people, planet en profit. Ook sprekers van e5, Inno, Marie Méro en Visa betreden die dag het podium. Klik op de knop hieronder voor meer info over het programma en om je tickets te reserveren.