Verschillende grote bedrijven, zoals Carrefour, Ikea, Tesco en Zeeman, worden genoemd in een rapport dat de slechte werkomstandigheden in Indiase spinnerijen aan de kaak stelt.
Valse beloften
De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en mensenrechtenorganisatie Arisa komen tot de conclusie dat de leef- en werkomstandigheden in de textielindustrie in de Indiase deelstaat Tamil Nadu bedroevend slecht zijn. Zo zouden arbeiders geronseld worden met valse beloftes en grotendeels afgesloten van de buitenwereld in hostels worden ondergebracht. “In de ergste gevallen komt dit neer op gedwongen arbeid”, stelt SOMO-onderzoekster Pauline Overeem.
De onderzoekers vonden directe en indirecte links tussen onderzochte spinnerijen en een tiental internationaal opererende bedrijven: Carrefour, Gap, Ikea, Marc O’Polo, Next, Sainsbury’s, Tesco, The Cookie Company Group, WE Fashion, en Zeeman. “Inkopende bedrijven moeten maatregelen nemen om gedwongen arbeid tegen te gaan, en het risico op gedwongen arbeid laten meewegen bij hun inkooppraktijken”, klinkt het dan ook.
Tesco bekent schuld
Een aantal van de genoemde bedrijven heeft intussen actie ondernomen. Volgens FashionUnited heeft Zeeman de samenwerking in Tamil Nadu stopgezet, terwijl WE Fashion de handelsrelatie met de spinnerijen onderzoekt. Ook Tesco heeft toegegeven dat er misbruiken zijn vastgesteld in één van de fabrieken waarmee het een link heeft in de regio, meldt The Guardian.
Bij Tesco zou het gaan om “kritieke problemen” met de lonen en uitkeringen en verbale intimidatie van werknemers. “Hoewel we geen directe klant van deze fabriek zijn, erkennen we onze verantwoordelijkheid tegenover iedereen in onze toeleveringsketen en werken we samen met andere merken en met SOMO om dit te onderzoeken en ervoor te zorgen dat er verbeteringen worden aangebracht”, verklaarde een woordvoerder van de Britse supermarktketen.