Enkele maanden geleden protesteerde de socialistische bediendevakbond BBTK tegen de “sociale dumping” van ZEB en beschuldigde de kledingketen ervan zijn “medewerkers in de uitverkoop” te plaatsen. De vakbond trok daarop naar de FOD Werk en vroeg de dienst collectieve arbeidsbetrekkingen om advies. Die laatste lijkt de BBTK nu gelijk te geven.
Paritair comité 201 of 311?
De kledingketen heeft altijd zelf gekozen voor het paritair comité 201 (dat voor zelfstandige kleinhandelszaken met minder dan 50 personen), hoewel ZEB de wettelijk voorziene drempel van 50 werknemers ruimschoots overschrijdt en dus eigenlijk onder PC 311 valt. Na een klacht van de BBTK heeft de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen het dossier geanalyseerd en beslist dat ZEB de loonvoorwaarden van het PC 311 moet toepassen.
En dat scheelt een serieuze slok op een borrel. “Dit advies zal leiden tot heel wat positieve vooruitgang voor de bedienden van de winkelketen”, maakt de vakbond zich sterk. “Van het ene naar het andere paritair comité overstappen betekent allereerst minder werken en meer verdienen (hoger barema). De voltijdse werkweek daalt van 38 uur naar 35. Deeltijdse medewerkers zullen hun arbeidsuren behouden, maar hun uurloon stijgt met 8,57%! Bovendien zullen de in het PC 311 geldende voordelen, zoals de individuele werkzekerheid en het anciënniteitsverlof, worden toegepast, wat niet het geval is in het PC 201.”
Halt aan “werkgeversshopping”
“Dit is een belangrijke stap voor de werknemers van ZEB. En niet alleen voor hen, maar voor alle werknemers in de handel”, vervolgt de BBTK. Want momenteel bestaan er in de handelssector vijf verschillende paritaire comités naast elkaar, wat voor werknemers die soms precies hetzelfde werk doen aanleiding geeft tot een verschillende leef- en werkwereld.
“Heel wat werkgevers profiteren maar al te graag van dit systeem: ze gaan shoppen op de sociale markt en leggen de arbeidsvoorwaarden op die voor hen het meest gunstig en voor het personeel het meest nadelig zijn. Dit is zo bij winkelketen ZEB, die de sociale wetgeving in haar voordeel verdraait en sinds lange tijd de regels van een verkeerd paritair comité toepast. Het is een sterk signaal in onze strijd tegen de sociale shopping van de werkgevers van de sector!” aldus nog de BBTK.
Het is overigens niet de eerste keer dat de kledingketen het aan de stok krijgt met de socialistische bediendevakbond. “In december klaagden we onder meer de niet-naleving van de regels op het zondagswerk en de koopjes aan, punten die voor zover wij weten nog steeds niet opgelost zijn.”
Probleem nog niet van de baan
Toch is met dit advies het probleem nog niet van de baan. Vraag is namelijk hoe de vakbonden ZEB zo ver zullen krijgen om betere arbeidsvoorwaarden toe te staan aan zijn medewerkers. In de praktijk heeft het advies van de Algemene Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen namelijk “geen enkele bindende kracht en heeft [het] geen enkel juridisch gevolg. Het advies vormt geen administratieve handeling. Enkel de arbeidsrechtbank kan een bindend besluit nemen betreffende het behoren tot een paritair comité.”
En ook dat is minder evident dan het lijkt. Want, zo staat nog met zoveel woorden te lezen op de website van de FOD Werk, “enkel individuele geschillen kunnen echter voor de rechtbank komen, met name in geval van geschil tussen werkgever en werknemer betreffende de toepassing van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten. De beslissing van de rechtbank zal slechts een individuele draagkracht hebben en zal geen invloed hebben op sectoraal niveau.”
De BBTK heeft dan wel een veldslag gewonnen, de oorlog is nog niet voorbij. De kledingketen verkoos gisteren niet te reageren op het nieuws. De BBTK gaat nu zijn leden informeren en wacht op een teken van de directie van ZEB.