Ten laatste op 22 juli komt er uitsluitsel over de redding van modegroep FNG, het bedrijf boven merken als Brantano en Miss Etam. Er zijn nog heel wat hordes te nemen: de retailer kreunt onder de schulden en heeft dringend cash nodig.
Wintercollectie (deels) aangekocht
Maandag was er bij FNG een ondernemingsraad, die volgens de vakbonden in een constructieve sfeer verliep. Nochtans hadden die bonden de nieuwe CEO Paul Lembrechts vorige week flink onder druk gezet in een open brief met eisen en deadlines. De topman riep echter op tot sereen overleg en heeft nu beloofd om uiterlijk op 22 juli een concreet reddingsplan voor te leggen. Dat wordt echter niet evident: de totale schuldenberg bedraagt wel 734 miljoen euro, het gevolg van een bijzonder roekeloze overnamestrategie.
Positief is dat er afspraken zijn gemaakt over het sociaal overleg, schrijft De Standaard. Lembrechts heeft bevestigd dat oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke wel degelijk ontslagen zijn uit alle dochtervennootschappen. Bovendien heeft de retailer nu ook de eerste bestellingen geplaatst voor de wintercollectie. Het zou vooral gaan om schoenen voor Brantano. Dat is een kleine geruststelling voor de medewerkers, die zich grote zorgen maakten omdat de winkels na de uitverkoop van de zomercollectie tijdens de soldenperiode met lege rekken dreigden achter te blijven: van een retailer in moeilijkheden eisen leveranciers immers onmiddellijke betaling en het bedrijf heeft een nijpend gebrek aan cash.
Urgente deadlines
Enkele urgente deadlines dienen zich aan voor de groep. Tegen 31 juli moet FNG een banklening van 20 miljoen euro terugbetalen. Het gaat om een lening die ook voor 7,5 miljoen euro is gewaarborgd door het fonds Gigarant van de Vlaamse overheid. De retailer heeft echter het geld niet en stuurt dus aan op uitstel. De vraag is hoe de banken en de overheid hierop zullen reageren. Economieminister Hilde Crevits staat naar eigen zeggen “niet te springen” voor uitstel, maar anderzijds verliest de overheid bij een faillissement nog meer geld.
Woensdag spreekt de ondernemingsrechtbank van Mechelen zich uit over de vraag van de vakbonden om bij FNG voorlopige bewindvoerders aan te stellen. Op die eis heeft de groep al geanticipeerd door het volledige directiecomité te herschikken.
Donderdag volgt er dan een vergadering met een groep obligatiehouders die 45 miljoen investeerde. Ook hier zal FNG uitstel vragen. Andere obligatiehouders hebben zo’n uitstel intussen wél al gegeven.
In de uitverkoop?
Eén van de pistes om de groep snel weer aan cash te helpen, is de verkoop van onderdelen. Naar verluidt hebben verschillende kandidaat-kopers zich al gemeld om te onderhandelen over de aankoop van één of meer ketens van de groep. Onder meer Ellos, de Scandinavische omnichannel-retailer die vorig jaar de laatste grote overname was voor FNG, zou op interesse mogen rekenen. Ook voor schoenketen Brantano is er belangstelling.
De vraag is echter wat er nog overblijft van FNG als de meest succesvolle ketens de deur uit zijn? Bovendien zal de tijdsdruk wellicht met zich meebrengen dat de groep niet de beste verkoopprijzen kan bedingen en dus met korting moet verkopen. Spannende dagen dus voor het bedrijf: we blijven het voor u op de voet volgen.