De Belgische luxewebshop CarréCouture is na amper een jaar failliet. De familie Van Gansewinkel, bekend van het afvalbedrijf en mede-eigenaar, gaat toch voor een doorstart.
“Dagenlang niets verkocht”
Met de hulp van mode-onderneemster Isabelle Dumortier, oprichter van The Tutu Shop, hoopt de familie Van Gansewinkel een doorstart te realiseren voor CarréCouture. De webshop voor luxemode ging in juni vorig jaar van start en moest de Belgische rivaal van Farfetch worden. Dat Britse platform voor luxekleding biedt de voorraad van zelfstandige designerboetieks online aan en is Europees marktleider.
Van die ambities is echter niks in huis gekomen: de familie Van Gansewinkel, die met haar investeringsvehikel De Raekt een participatie van 25 procent had in het bedrijf, draaide begin dit jaar zelf de geldkraan dicht. Dat deed ze nadat uit gesprekken met alle medewerkers bleek dat er heel wat problemen waren maar nauwelijks verkoop bij de startup. “Soms werd dagenlang niets verkocht”, zegt een medewerker in De Tijd.
CarréCouture, opgericht door Jeroen en Nathalie Pompen, kreeg uiteindelijk maar 47 zelfstandige modewinkels over de streep om hun waren via het plaform aan te bieden – waarvan uiteindelijk maar 27 boetieks ook werkelijk van de webshop gebruik maakten. De curator noemt de omzet van het failliete bedrijf dan ook “die naam niet waardig”. Tussen de oprichting en nu zou er een omzet van “meer dan 500.000 euro, maar minder dan 1 miljoen euro” zijn behaald.
Schaal is noodzaak
Toch gelooft de familie Van Gansewinkel nog in het potentieel: samen met Isabelle Dumortier van The Tutu Shop bereidt het een doorstart voor. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk schaal krijgen, is dan alvast cruciaal voor het succes van een platformbedrijf als CarréCouture.
Farfetch is daar wel in geslaagd: de webshop boekt een omzet van ruim 170 miljoen euro en heeft exclusieve samenwerkingsovereenkomsten met zo’n 85 procent van alle Duitse luxeboetieks.