Vroeg de Franse president Macron zelf om de overnamedeal tussen LVMH en Tiffany op te blazen? Terwijl de geruchtenmolen draait, krijgt de juridische strijd vorm: in januari komt de zaak voor en wordt het lot van de verloofden beslecht.
Diplomatiek of vriendjespolitiek?
Het Franse presidentiële paleis zou minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zelf hebben gevraagd om een brief te sturen naar LVMH, met het advies om de aankoop van de Amerikaanse juwelier Tiffany uit te stellen. Dat beweren twee anonieme insiderbronnen tegenover Reuters. Hoewel het gerucht onbevestigd blijft, zou het een belangrijke aanwijzing zijn dat LVMH-eigenaar Bernard Arnault er werkelijk alles voor over heeft om onder de overnamedeal uit te komen.
LVMH liet eerder deze maand immers weten af te moeten zien van de acquisitie, die een jaar eerder werd beklonken voor een royale overnamesom van 16 miljard dollar. Een van de argumenten luidde dat de luxegroep een brief had gekregen van zijn regering met de vraag om met de deal te wachten tot januari, na de Amerikaanse presidentsverkiezingen en “toevallig” na de deadline, omdat Trump dreigt met nieuwe taksen op Franse producten. Net nu een miljardendeal sluiten met Amerikanen zou in dat klimaat politiek ongunstig zijn.
Voor LVMH was de brief reden genoeg om de verloving te verbreken uit “patriottische verplichtingen”. Echter, als de brief misschien niet van Buitenlandse Zaken komt maar onder druk van Macron zelf werd geschreven, is de kans bestaande dat het de invloedrijke Bernard Arnault zelf was die aan een paar touwtjes heeft getrokken in de allerhoogste politieke regionen. Er zou immers al een jarenlange vriendschap bestaan tussen Delphine Arnault, de dochter van rijkste man van Frankrijk, en Franse ‘first lady’ Brigitte Macron.
Rechtszaak start na deadline
Als dat het geval is, krijgen de advocaten van Tiffany & Co daar vanaf 5 januari een stevige kluif aan. Op die datum gaat in de Verenigde Staten de beslissende rechtszaak rond het dossier van start. Hoewel de rechtszaak pas begint wanneer de deadline voor de overname (24 november) al verstreken is, zal de uitkomst toch met terugwerkende kracht bindend zijn. Ook hoopt de rechter dat er voor die tijd nog een minnelijke schikking wordt getroffen.
In een verklaring zei LVMH dat het “alle vertrouwen” heeft dat het de rechtbank ervan kan overtuigen dat Tiffany niet langer aan de voorwaarden voor de deal voldoet. Het belangrijkste argument luidt dat de juweliersketen de coronacrisis slecht heeft aangepakt en ernstige schade heeft geleden. De advocaten van Tiffany denken echter – samen met heel wat analisten – dat LVMH vooral een lagere overnameprijs wil afdwingen.