Nogal wat modemerken vragen hogere prijzen voor de grotere maten, zelfs wanneer het om identieke kledingstukken gaat. In de modewereld wordt dit de ‘vettaks’ genoemd, maar toch is er een goede reden voor…
Tot 20 euro duurder
Merken als Forever 21, H&M, Mango, New Look of Old Navy hanteren hogere prijzen voor de grotere maten van een kledingstuk. Vorig jaar kreeg de Britse keten New Look veel kritiek op sociale media om die prijzenpolitiek en het bedrijf kondigde daarop aan om zijn prijsbeleid te herzien, maar volgens HLN is er nog niets veranderd. De krant vergeleek online de prijzen van een identiek T-shirt in diverse maten en kwam tot de conclusie dat de grootste maten drie euro duurder waren.
Ook andere merken die grotere maten verkopen, vragen erg vaak meer voor die grotere maten. Meestal gaat het om vrij beperkte bedragen, maar soms loopt het verschil op tot twintig euro.
Middenweg
Bij ‘plussize’-merk Fox Factor krijgen alle jeansbroeken dezelfde prijs, ongeacht de maat. “Zelf weiger ik resoluut om meer te vragen voor onze broeken in de grootste maten. Ik vind dat je daar een heel verkeerd signaal mee afgeeft, ook al kosten ze in principe meer”, zegt oprichtster Kim Seghers. “We proberen er daarom een mooie middenweg in te zoeken, nemen een gemiddelde van al onze maten en trekken de prijzen een beetje op om de grootste sizes te compenseren.”
Fabrikanten hebben echter wel degelijk gegronde redenen om grotere maten duurder te maken, geeft Seghers aan: er is om te beginnen simpelweg meer stof nodig. “Voor een broek in maat 54 gebruiken we dan ook letterlijk dubbel zoveel stof dan voor een exemplaar in maat 38.” Ook de kwaliteit van het textiel speelt een belangrijke rol. Vaak moet de stof wat dikker genomen worden, wat ook weer een weerslag heeft op de prijs.
Een tweede factor die grotere maten duurder maakt, zijn de patronen. Kleding in standaardmaten kan je makkelijk graderen, stelt Seghers, door enkele centimeters stof bij te voegen of weg te halen in de taille. “Dat kun je onmogelijk doortrekken in een plussize collectie. Als wij dat zouden doen, zou een broek in maat 54 er afschuwelijk uitzien. Daarom maken we voor elke maat een apart patroon en moet er apart gepast worden.”