Belgische modetop flink uitgedund
De voorbije maanden en jaren legden heel wat modebedrijven de boeken neer: zo werd Nissim, het bedrijf achter het merk Oliver Strelli, failliet verklaard, onderging de modewinkel van ontwerper Walter Van Beirendonck hetzelfde lot en diende ook de Brusselse hoedenmaker Christophe Coppens de boeken neer te leggen.
Het bedrijf van Veronique Branquinho vroeg dan weer de vereffening aan, terwijl ook Gerald Watelet en Luc.Duchene het niet konden bolwerken.
Creativiteit genoeg, maar middelen tekort
De Vlaamse overheid overweegt daarom nu een modefonds op te richten om de sector te ondersteunen, zo schrijft De Tijd. Ze heeft daartoe een haalbaarheidsstudie besteld, die deze zomer moet worden afgerond.
De argumentatie luidt dat creativiteit er voldoende is, maar de financiële draagkracht het al eens laat afweten. Het nieuwe initiatief zou dan ook bijkomende middelen moeten vrijmaken voor de sector. De inspiratie wordt deels gehaald bij het Vlaams Audiovisueel Fonds, dat de Vlaamse film de voorbije jaren een forse impuls gaf.
Vandaag steunt de Vlaamse overheid al via het Flanders Fashion Institute, dat jaarlijks 650.000 euro aan belastinggeld krijgt toegeschoven, en via Cultuurinvest, een afdeling van de Participatiemaatschappij Vlaanderen die de voorbije jaren al in negen modebedrijven een participatie nam.