Als het van CD&V afhangt, zullen de winter- en zomersolden in de toekomst een maand later starten, meer bepaald op 1 februari en op 1 augustus. Ook de sperperiode staat ter discussie.
“Andere weersomstandigheden”
Dit waar werden de zomersolden al met een maand uitgesteld door de gevolgen van de coronacrisis. Bedoeling was om de handelaars meer tijd te geven om hun stocks aan “normale marges” te kunnen verkopen. Afgelopen weken ontstond er opnieuw discussie over de start van de wintersolden. Onder meer Mode Unie was voorstander van een maand uitstel, maar de grote modeketens zagen dat niet zitten. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne besliste uiteindelijk om de koopjes op 4 januari te laten aanvangen.
Kamerlid Leen Dierick wil nu – los van de coronacrisis – de zomer en wintersolden uitstellen naar respectievelijk 1 augustus en 1 februari. Ze heeft daartoe, met de steun van partijgenote Nathalie Muylle, een amendement ingediend op een eerder wetsvoorstel. “De weersomstandigheden zijn grondig veranderd in ons land”, argumenteert Dierick in Het Laatste Nieuws. “De hevigste winterprik is er vaak maar in februari en onze zomerkledij hebben we pas nodig in juli en augustus. De solden, die een seizoensopruiming zijn, worden dan ook best verschoven met één maand.”
Draagvlak
Eerder dit jaar pleitten ook Ann en Bart Claes van JBC in een interview met RetailDetail voor een aangepaste soldenwetgeving: “We starten de solden al in juli, wanneer de hoogzomer nog moet beginnen. In de winter hetzelfde: we prijzen winterkleding al af wanneer de koudste maanden nog moeten komen. Eigenlijk klopt dat niet: solden moeten dienen om aan het einde van het seizoen de voorraad op te ruimen.”
Volgens Muylle is het voorstel tot stand gekomen in overleg met de modesector: “Vele handelaars in de sector kleding, schoenen en lederwaren zijn ook vragende partij voor een definitieve verschuiving.” Retaildefederatie Comeos, die de belangrijkste modeketens vertegenwoordigt, ontkent echter dat er overleg is geweest. Dierick lanceerde eerder dit jaar ook al een wetsvoorstel om de sperperiode af te schaffen. Tijdens die periode mogen modehandelaars geen kortingen aankondigen. Volgens Dierick is de sperperiode een maat voor niets, aangezien ze voortdurend omzeild wordt door bijvoorbeeld de koppelverkoop.