Veritas komt in handen van de Antwerpse investeringsmaatschappij CIM Capital. Onder die nieuwe eigenaar maakt de winkelketen ook een doorstart. Er zou operationeel voorlopig niks veranderen.
Exit alle aandeelhouders
Het wankelende Veritas lijkt zijn redding te hebben gevonden: de winkelketen wordt overgenomen door CIM Capital, de investeringsmaatschappij achter onder meer Mark Van Hool van de gelijknamige busfabrikant. Samen met twee, niet bij naam genoemde, mede-investeerders neemt CIM Capital alle aandelen over. Het betekent dat zowel investeerder Indufin als de nog resterende familiale aandeelhouders uit het gewezen familiebedrijf uitstappen. Volgens De Tijd dongen nog een Franse en een Angelsaksische overnamekandidaat naar de hand van Veritas, maar blijft de retailer nu dus toch in Belgische handen.
De overname hangt samen met een schuldherschikking bij Veritas. De keten kwam tot een akkoord met de schuldeisers, ook al zouden Belfius, ING, KBC en de West-Vlaamse investeerdersgroep Mezzanine Partners volgens De Tijd een verlies moeten incasseren door de schuldherschikking. Om tot een akkoord te komen, heeft de retailer immers een gerechtelijke reorganisatieprocedure opgestart bij de ondernemingsrechtbank. Officieel maakt de keten zo een doorstart: in de komende periode kan het bedrijf onder gerechtelijke bescherming reorganiseren en een deel van zijn hoge schuldenlast afschudden.
Doorstart “met werkbare schuld”
Bij houdstermaatschappij Verifin liep de schuldenberg vorig jaar immers op tot bijna 61 miljoen euro, en daar kwam na tegenvallende jaarcijfers nog een waardevermindering van meer dan 20 miljoen euro bovenop. De nettowinst dook 26,4 miljoen euro in het rood, ondanks een stabiele omzet.
De schuldherschikking was dan ook een voorwaarde voor de overname, zo blijkt uit de persmededeling. Voor de zowat 750 medewerkers en 121 winkels zal de reorganisatieprocedure evenwel “geen directe impact” hebben, belooft het management. CIM Capital zegt zelf ook nieuwe financiële middelen in te brengen. “Tijdens de gerechtelijke reorganisatieprocedure zal de Veritas-groep al haar verplichtingen nakomen. Deze procedure biedt ook de beste garantie op een doorstart met werkbare schuld en injectie van nieuw kapitaal”, aldus de keten.