Boetes van 1.500 tot 60.000 euro
Naast het verbod om prijsverminderingen aan te kondigen, is het ook – behalve op braderijen – niet toegestaan om uitverkopen duidelijk aan te kondigen. Die occasionele handelsmanifestaties mogen maximum vier dagen duren en slechts éénmaal per jaar worden georganiseerd door of samen met de plaatselijke handelaarsverenigingen.
Daarnaast brengt de FOD Economie ook nog de “regels rond prijsvermindering” in herinnering. Zo vereist de wet dat de gevraagde soldenprijs onder de referentieprijs moet liggen, dat is de “laagste prijs die de handelaar voor het goed tijdens de periode voorafgaandelijk aan de soldenperiode heeft gevraagd”. Die zogenoemde “referentieperiode” loopt dit jaar van 30 mei tot en met 29 juni.
DE FOD Economie belooft alvast streng te controleren. Op het overtreden van deze regels staan boetes van minimum 1.500 euro tot maximum 60.000 euro.
Sperperiode ter discussie, “regels rond prijsvermindering niet”
Dat de FOD Economie officiële controles aankondigt, is niet zo verwonderlijk. De voorbije jaren werd de sperperiode in ons land meermaals ter discussie gesteld en door sommigen flagrant genegeerd.
“We weten uit ervaring dat de sperperiode door een aantal notoire overtreders tradtiegetrouw met de voeten wordt getreden”, klinkt het bij zelfstandigenorganisatie NSZ. “Op dit moment is het trouwens nog steeds wachten op een reactie van het Hof van Cassatie op het antwoord op de prejudiciële vraag over het al dan niet wettelijke karakter van de sperperiode.”
“Of de sperperiode nu blijft bestaan of niet, de prijsverminderingsregels worden noch door de Belgische wetgever noch door een Europese instantie in vraag gesteld”, zegt het NSZ wel. “De overgrote meerderheid van de zelfstandigen leeft deze regels na. De gekende overtreders lappen ze doorgaans aan hun laars. Daarom vragen we aan Johan Vande Lanotte – die als minister heel wat aandacht besteedt aan een correcte prijszetting – om zowel tijdens de junimaand als tijdens de zomersolden inspecteurs in te zetten bij die gekende overtreders om na te gaan of het mechanisme van prijsvermindering wordt gerespecteerd. Bij een overtreding moet een sanctie volgen omdat de overtreders zich hier niet kunnen verschuilen achter een Belgische of een Europese instantie.”
Solden één dag vroeger
De zomerkoopjes beginnen dit jaar overigens op zaterdag 30 juni, een dag vroeger dan gewoonlijk. De wet schrijft namelijk voor dat wanneer 1 juli – de vaste startdatum van de zomersolden – op een zondag valt, de koopjesperiode één dag vroeger begint.