De vertrouwensbreuk is totaal, zeggen de vakbonden na een ondernemingsraad bij modegroep FNG. Ze eisen een diepgaand gerechtelijk onderzoek naar de mistoestanden bij het bedrijf en vragen de aanstelling van voorlopige bewindvoerders.
“Geef de sleutels aan bekwame en integere experten”
Vanmiddag vond een bijzondere ondernemingsraad plaats bij Brantano, om toelichting te geven bij de herstructureringsplannen bij de schoenwinkelketen. Dertig winkels moeten de deuren sluiten, als onderdeel van een gerechtelijke reorganisatie bij de wankelende modegroep FNG. Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft die vergadering niet de nodige antwoorden opgeleverd: “De financiële, fiscale, juridische en ethische vragen blijven zich opstapelen”, zo luidt het.
“We kunnen helaas alleen maar vaststellen dat elk vertrouwen in FNG verdwenen is. Ook en vooral bij haar werknemers. Daarom hebben we beslist een verzoekschrift tot aanstelling van meerdere voorlopige bewindvoerders bij de rechtbank van Mechelen in te dienen. Op die manier willen we de sleutels van de onderneming aan bekwame en integere experten overhandigen. We zijn ervan overtuigd dat deze deskundigen in het algemeen maatschappelijk belang zullen handelen, weg van de aandelenzwendel en mistige transacties in belastingparadijzen.”
“Geen belastinggeld in een zombieholding pompen”
De vakbonden roepen de politieke verantwoordelijken in dit dossier op tot extreme voorzichtigheid. FNG heeft immers al om hulp gevraagd aan de Vlaamse overheid, om borg te staan tegenover de banken die hun leningen terug willen. Minister van Economie Hilde Crevits wijst die mogelijkheid niet meteen af, maar wil er wel voorwaarden aan koppelen. Enkele collega’s en concurrenten van FNG hebben echter al boos gereageerd en ook de vakbonden waarschuwen: “Op dit kantelmoment miljoenen euro’s belastinggeld in een zombieholding pompen en niet investeren in de medewerkers van de betrokken winkelketens zou hemeltergend zijn.”
De bonden menen dat “enkel een gerechtelijk onderzoek de onderste steen in dit onfrisse verhaal kan bovenhalen. Het spreekt voor zich dat we met overgave onze volledige samenwerking aan een verder onderzoek willen geven.” De conclusie is scherp: “Voor ons, syndicale partners, is de vertrouwensbreuk met de FNG-groep totaal. We weigeren het personeel op te offeren aan grootheidswaanzin en mismanagement. We engageren ons om pal achter het personeel te blijven staan gedurende de vele moeilijke weken die ons te wachten staan.”