(update) De vakbonden van FNG leggen in een open brief aan nieuwe CEO Paul Lembrechts pittige deadlines op: nog deze week willen ze het ontslag van de oprichters uit alle mandaten. Ondertussen lopen gesprekken met de Vlaamse overheid, maar die staat “niet te springen” nu ook het Gerecht zich ermee moeit.
Tijd om het puin te ruimen
In een open brief, die De Standaard publiceert, manen de vakbonden Paul Lembrechts, de nieuwe topman van FNG wiens verantwoordelijkheid het nu is “om het puin te ruimen”, aan tot snelle actie. Het is “de hoogste tijd om de daad bij het woord te voegen”, klinkt het. Voor die daden leggen de personeelsvertegenwoordigers ook al meteen stevige deadlines op.
Zo verwachten ze tegen ten laatste vrijdagavond (10 juli) een voorstel voor sociaal overleg met alle medewerkers van FNG in België, niet alleen met de vakbonden. Tegen dan eisen ze ook het ontslag van het oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke uit alle bestuursmandaten in elk van de 80 vennootschappen die FNG rijk is. De advocaten van het bedrijf zouden dat maandag beloofd hebben, maar de vakbonden willen bewijzen zien.
Sneer naar Raad van Toezicht
De leden van de Raad van Toezicht roepen ze op tot “een grondige zelfevaluatie”: “De vele overtredingen zijn vlak onder de neus gebeurd. Ernstig toezicht kan je dit bezwaarlijk noemen. Waar zaten jullie, de voorbije jaren, toen interventie en controle van de Raad van Toezicht steeds noodzakelijker werden?”
Ook de grote ongerustheid over de wintercollecties, die nog niet besteld zijn, vertaalt zich in een deadline: al aanstaande maandagochtend 13 juli moeten “ondubbelzinnige toelichtingen over de financiële situatie en de status van de bestellingen” op tafel liggen. Het uiteindelijke herstelplan willen de medewerkers vervolgens op 22 juli zien.
“Werkelijk overal liggen brokstukken. De schuldenput is haast niet te overzien, de wanhoop bij uw werknemers is enorm. Een overtuigend herstelplan ontbreekt, nog altijd. De reputatieschade zal jaren blijven nazinderen”, argumenteren de vakbonden immers.
Overheid is “bijzonder behoedzaam”
Ondertussen verduidelijkte Minister van Economie Hilde Crevits dat FNG nog geen formele vraag naar extra financiële steun heeft ingediend bij de Vlaamse overheid. Wel lopen er gesprekken met Lembrechts. In de huidige context, waarbij de beurswaakhond aanwijzingen voor marktmanipulatie zegt te hebben en de gerechtelijke instanties bij het dossier betrekt, zegt de minister echter “bijzonder, bijzonder behoedzaam” te zijn en “niet te springen” te staan.
“Eerst moet er klaarheid komen over het zware verlies van 2019. Daarnaast moeten we bekijken of steun aan FNG überhaupt wel kan volgens de Europese staatssteunregels”, zei Crevits in de parlementaire commissie volgens BusinessAM. Ook komt overheidsinvesteringsfonds PMV, dat een belang van 7% in FNG heeft, onder vuur te liggen: Crevits vraagt een audit naar die investeringen, en met name waarom ze via een fonds bestemd voor technologische innovatie gingen.