Managing director Pascale Switten wil samen met twee andere ondernemers het failliete Cameleon overnemen. Opmerkelijk detail van het plan: ook het personeel zou kunnen participeren.
Unieke formule
Cameleon vroeg begin vorige maand het faillissement aan, maar achter de schermen wordt aan een doorstart gewerkt. Naast Switten hebben ook Thibaut Dehem en Alexis Malherbe hun schouders onder het project gezet. Dehem richtte eerder het digitale agentschap 87seconds op, een bedrijf dat hij later weer verkocht. Malherbe is dan weer bekend als mede-oprichter van foodmarkt Wolf.
De drie ondernemers hebben een startkapitaal bijeengebracht van 515.000 euro. Het geld bestaat uit eigen middelen (300.000 euro) en een lening van 200.000 euro. De rest van het bedrag komt van verschillende winkelmanagers, zoals verkoopmanager Davide Valente, die het project willen steunen en verdedigen bij de overige personeelsleden.
Want ook de participatie van de andere werknemers is essentieel in het project. Zij zullen immers zelf in het kapitaal van het nieuwe bedrijf kunnen stappen via een coöperatieformule die bedacht werd door Jean-Olivier Collinet, gedelegeerd bestuurder van de vzw JobYourself. De werknemers zouden gedurende anderhalf jaar bij Cameleon kunnen werken met behoud van hun werkloosheidsuitekering. Het geld dat op dat moment wordt verdiend, wordt herbelegd in het bedrijf, in ruil waarvoor het personeel tot maximaal 24% in het kapitaal kan verwerven. “We creëren een systeem waarin de bestede tijd wordt gebruikt om werknemers de middelen te geven om het bedrijf waarin ze werken over te nemen“, legt Collinet uit in L’Echo.
Nieuwe inkomsten zoeken
Het nieuwe team wordt deels ondersteund door het oude. Zo is er reeds een voorakkoord met oprichter en aandeelhouder Jean-Cédric Van Der Belen over de bezetting, de huur en verhuur van het gebouw. Daarnaast vinden er nog onderhandelingen plaats over het merk.
Als de curator het plan accepteert, moet er in elk geval snel werk gemaakt worden van nieuwe activiteiten op de site. Er is sprake van een voedselmarkt op het dak van het gebouw, een plek die ook voor evenementen zou kunnen gebruikt worden. De doorstart en de ontwikkeling van andere activiteiten kunnen op lange termijn nieuwe jobs creëren.