Na een sterk 2022 nopen stijgende kosten schoenketen Torfs tot besparingsmaatregelen de komende jaren, om de rentabiliteit te vrijwaren. Van ontslagen of winkelsluitingen is echter geen sprake, verzekert CEO Lise Conix.
Omzetgroei dankzij verbouwingen
De omzet groeide bij Torfs vorig jaar met 8% naar 190,2 miljoen euro. Van die mooie groei komt 7% van schoenen en 1% van kledij. De EBITDA bedroeg 10,2% of 16 miljoen euro. De marge daalde licht, doordat de operationele kosten met 14% stegen. “We hebben onze marges goed onder controle en ons voorraadniveau is gezond”, aldus Conix. De omzet ligt nu 10% hoger dan in 2019, de coronacrisis is dus verteerd.
In de fysieke winkels groeide de omzet met 10%. De winkels in centrumsteden en overdekte winkelcentra gingen er zelfs met 23% op vooruit, maar zitten nog altijd 6% onder het pre-COVID niveau. Torfs verbouwde vorig jaar vijf winkels naar het nieuwste concept. Zo’n remodeling kost zo’n 600.000 euro, maar levert wel een omzetgroei van 10 tot 15% op. 45 winkels gingen al over, ook dit jaar verbouwde de keten er al zes.
Kostenbesparingen noodzakelijk
De onlineverkopen bleven stabiel in 2022, maar liggen wel 28% hoger dan in 2019. “We houden de digitale versnelling vast.” De webshop vertegenwoordigt nu bijna 20% van de totale omzet van de keten en is even rendabel als de fysieke winkels. “We winnen marktaandeel in een dalende modemarkt, terwijl de onlinespelers het moeilijk hadden,” aldus een tevreden Conix.
Ook de eerste maanden van 2023 tonen een mooie groei, maar de komende jaren worden uitdagend, beseft de CEO. De winstmarges staan onder druk door stijgende huurprijzen en hogere operationele kosten, en de rentabiliteit van de stadswinkels blijft een uitdaging. “Het is alle hens aan dek. Kostenbesparingen worden nu een belangrijk onderdeel van onze strategie, en dat is nieuw.” Torfs kan en wil nu eenmaal niet alle gestegen kosten doorrekenen aan de consument: “We blijven inzetten op een betaalbaar aanbod.”
Efficiënter werken
Torfs stelt geen concreet besparingsdoel, maar wil alle medewerkers transparant meenemen in een verhaal van slimmer werken en besparen op overtollige uitgaven. Op dit manier hoopt de ketende EBITDA weer op een gezond niveau te krijgen, al zal dat wellicht niet voor dit jaar zijn. Van winkelsluitingen en/of ontslagen is geen sprake, wel wil Torfs efficiënter werken. De retailer bestelde bijvoorbeeld een automatische inpakmachine die 20% minder lucht zal verpakken, waardoor er bespaard kan worden op verpakkingsmateriaal en transportkosten.
Expansie staat voorlopig niet op de agenda: Vlaanderen is zo goed als helemaal gedekt met 75 winkels. De twee Waalse winkels zijn rendabel, maar Torfs heeft naar eigen zeggen het succesrecept nog niet gevonden en wacht daarom met een verdere uitrol. “Ik geloof nochtans dat er in Wallonië ruimte is voor een Torfs met een sterk merkenaanbod.” Dit jaar viert de schoenketen haar 75e verjaardag.