Sara Ceustermans, coördinatrice van de Schone Kleren Campagne, stelt bij een bezoek aan een textielfabriek in Cambodja dat er nog steeds heel wat problemen zijn rond duurzaamheid in de textielsector.
Veel wantrouwen
Zo zegt ze dat het bijzonder moeilijk is om fabrieken te bezoeken waar nog echt problemen zijn, omdat daar grote spanningen zijn tussen de directie en de vakbonden. “Je bezoekt alleen de fabrieken die vrij oké zijn, anders kan je er gewoon niet binnen. Dus eigenlijk word je nooit geconfronteerd met de grote problemen van Cambodja”, aldus Ceustermans aan de VRT.
Ook de loonsverhogingen die worden beloofd draaien niet altijd uit zoals verhoopt: zodra de lonen worden verhoogd, gaan immers ook de huurprijzen en de prijzen in de winkels de hoogte in. Daarnaast wordt er dan ook meer werk doorgesluisd naar illegale fabrieken, waar zelfs geen sprake is van minimumlonen. De fabriek die bezocht werd, draagt ook zelf de volledige loonsverhoging. “Opvallend”, zegt Ceustermans, “want de grote merken hadden nochtans beloofd dat ze meer zouden betalen aan de fabrieken.”
Ook gesprekken met arbeiders zijn schier onmogelijk, omdat het management heel wantrouwig is. “Daarom zijn vakbonden zo broodnodig. Om de stem van de werknemers, die wij niet mogen horen blijkbaar, te vertalen en uit te roepen. En wij vertalen die stem in Europa naar consumenten.”