(Update) Als het van de vakbonden afhangt, wordt de familie De Sutter de nieuwe eigenaar van e5 Mode. Maar Colruyt Group en het Deense BTX slaan de handen in elkaar. De rechter is nu aan zet: de uitspraak volgt donderdag.
Geloofwaardig businessplan
De kandidaat-kopers van e5 Mode mochten zich vandaag voor de laatste keer verkopen voor de ondernemingsrechtbank, die nu moet beslissen wat het winnende bod wordt. De voorkeur van vakbonden is alvast duidelijk. Het bod van de familie De Sutter, gesteund door overheidsvehikel Gigarant en een Vlaamse industriële speler, mag financieel dan niet het hoogste zijn, de textielfamilie belooft wel 90% van de medewerkers aan boord te houden.
“Ze willen met e5 verder zoals het grosso modo bestaat, hebben een geloofwaardig businessplan én beschikken over de kapitalen”, klinkt het bij ACV Puls, ook al kwam dat kapitaal mogelijk op de valreep nog even in het gedrang toen bleek dat Christian Bultiauw toch niet mee instapte. De vermogende Belg zou volgens het dossier voor een grote som participeren, maar dat bleek uiteindelijk niet door te gaan. Nog vrijdagochtend werd een nieuw akkoord ondertekend met een andere “grote Vlaamse industriële speler”.
Geen vertrouwen
Socialistische vakbond BBTK haalt verder aan dat alleen De Sutter contact opnam met de vakbonden, terwijl de andere twee bieders (Grow Capital via Deense dochter BTX en Colruyt Group) nog geen sociaal overleg hebben gevoerd. Bovendien zullen ook bij leveranciers banen verloren gaan als De Sutter de geplande doorstart bij e5 Mode niet kan realiseren, aldus BBTK.
De vakbonden hebben ook scherpe kritiek op het bod van BTX en diens moederbedrijf Grow Capital. ACV Puls zegt geen vertrouwen te hebben “omdat ze geen plan op lange termijn kunnen voorleggen”. De enige andere retailactiviteiten van BTX blijven inderdaad beperkt tot twee bescheiden winkels in het noorden van Nederland.
“Oneerlijke procedure”
BBTK-secretaris Bart Leybaert gaat weliswaar nog een stap verder en noemt in De Standaard de hele procedure oneerlijk. Het bod van Grow Capital zou eerder “weinig tot niet aanvaardbaar” zijn genoemd door de gerechtsmandatarissen, omdat het met een half miljoen euro voor alle voorraden en 27 huurcontracten van winkels veel te laag zou liggen. Naar schatting zouden de voorraden alleen al 1,5 à 2 miljoen euro waard zijn. Ook ontbrak tot voor kort nog een document in het dossier, dat naar verluidt in de spamfolder verzeild was.
Het bod van BTX hangt inmiddels echter onlosmakelijk samen met dat van de derde overnamekandidaat, Colruyt Group. Samen zouden hun plannen 3 miljoen euro opleveren en 43 winkels een toekomst bieden, maar slechts een 120-tal banen bewaren. Colruyt Group wil wel een speciale tewerkstellingscel oprichten om vacatures bij de retailgroep in te vullen met medewerkers van e5 Mode. Bovendien wil BTX gedurende enkele maanden een liquidatieverkoop houden, ook in de 16 winkels waar Colruyt op biedt.
Of het hoogste bod het sowieso haalt? Volgens De Standaard wees Guido De Croock, voorzitter van de ondernemingsrechtbank in Dendermonde, er vandaag op dat er naast geld ook zoiets is als sociaal en maatschappelijk belang. Een uitspraak volgt donderdag…