De Zwitserse uurwerkmaker Swatch zag zijn omzet en winst dalen in het voorbije halfjaar, door politieke spanningen in China en door wat het de ‘grijze markt’ noemt: onofficiële verkopers die de horloges verkopen tegen dumpingprijzen.
Dumping in China
Voor Swatch eindigde de eerste helft van 2019 met een omzet van 4,1 miljoen Zwitserse frank (iets minder dan vier miljard euro) zonder wisselkoerseffecten, 4,4% minder dan een jaar eerder. Ook de nettowinst daalde sterk: deze daalde met 11,3% tot 415 miljoen Zwitserse frank (380 miljoen euro).
Als belangrijkste oorzaak van de achteruitgang noemt de horlogemaker de ‘grijze markt’, vooral voor de luxemerken van de groep (Blancpain, Omega en Tissot). Dat zijn onofficiële dealers, voornamelijk in China, die massaal onverkochte voorraden opkopen en ze tegen hoge kortingen doorverkopen.
Niet alleen beweert Swatch dat de groep zo honderden miljoenen aan omzet verliest, de grijze verkopen ondermijnen ook het imago van het merk en doen de exclusiviteit van luxehorloges teniet. Hoewel CEO Nick Hayek aan Swiss Info toegeeft dat het verleidelijk is voor dealers om (onverkochte) producten naar China te verschepen, waar de vraag groter is, ondernam de groep onmiddellijk actie en treedt Hayek streng op tegen de onofficiële verkoop.
Spanningen in Hongkong
Ook de politieke onrust en straatprotesten in Hongkong laten zich voelen: als grootste exportmarkt voor Swatch hebben de spanningen van de afgelopen maanden er geleid tot een omzetdaling van meer dan 10%.
Toch is de groep optimistisch over de rest van het jaar. Hayek verwacht een sterke groei en een solide vraag, vooral in de kernmarkten China, Japan en de Verenigde Staten. De omzetgroei voor het volledige jaar zal naar verwachting onder of rond de 5% uitkomen. Op de beurs werden de halfjaarcijfers en bijbehorende prognoses positief onthaald.