-7% vergeleken met vorig jaar
Volgens ModeUnie verkochten de winkeliers vorige maand zo’n twee procent minder dan een jaar eerder, maar november 2010 was wel extreem goed omwille van de winterse omstandigheden toen. Door het uitzonderlijk warme najaar sinds september bleven de jassen, dikke truien en laarzen dit jaar echter in de rekken. De ruime berichtgeving over de eurocrisis, de recessie en de politieke impasse gaven de consument extra redenen om zijn aankopen uit te stellen.
Volgens een bevraging van het NSZ bij 511 modehandelaars zagen de boetieks hun omzet zelfs met 7% teruggelopen, “meteen het slechtste najaar in jaren. 78% van de winkeliers deed het slechter, 18% boekte een gelijkaardige omzet en slechts 4% deed het beter. Het is echt hopen op fantastische wintersolden”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Toch moest ook het NSZ zijn cijfers nuanceren: door de rotslechte zomer kwam de verkoop van herfst- en wintermode veel vroeger dan anders op gang, klinkt het daar.
Respecteer de sperperiode
Beide zelfstandigenorganisaties mogen de omzetdaling dan al verschillend inschatten, over één ding zijn ze het roerend eens: voor de kleinhandel is en blijft de sperperiode levensbelangrijk, en dus roepen ze alle handelaars op om de sperperiode te respecteren. “Zonder sperperiode zou de zelfstandige modehandel weggeconcurreerd worden door de grote ketens. Die laatste kunnen altijd wel iets in promotie zetten en ze beschikken over een grote marketingmachine om het grote publiek te bereiken”, aldus het NSZ.
Unizo is het daarmee eens: “De sperperiode is voor de zelfstandige modewinkels essentieel om ademruimte en marges te behouden. Een duidelijke start van de solden creëert bovendien een hoera-moment [bij de consument] en geeft de solden een boost”, klink het bij de ondernemersorganisatie. Dat ze met dat laatste op het juiste spoor zitten, bewijst alvast het enorme succes van het grootste retail-hoeramoment ter wereld: het weekend van Thanksgiving en Black Friday, waarin de Amerikanen dit jaar maar liefst 52,5 miljard dollar (bijna 40 miljard euro) uitgaven, bijna 17% meer dan het jaar ervoor.