H&M, Zara, Gap en Levi Strauss & Co kop van jut
Volgens de actievoerders vielen er in 2011 al 2.400 werknemers in zwijm op het werk door stress, uitputting en chronische ondervoeding. Met hun armzalige loon – het minimumloon in Cambodja is 46 euro per maand, hoewel de arbeiders (85% vrouwen) wekelijks vaak 70 tot 80 uur werken – kunnen ze onmogelijk voldoende en gezond eten kopen, aldus de Schone Kleren Campagne, die stelt dat de cijfers wellicht nog een onderschatting zijn van een probleem dat al langer dan vandaag bekend is.
H&M, Zara, Gap en Levi Strauss & Co zijn de grootste opkopers van kleding in Cambodja. “Bijgevolg moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen en zich verbinden tot het betalen van een leefbaar loon”, vindt Ben Vanpeperstraete, coördinator van de Schone Kleren Campagne in België. De actievoerders stellen dat het grootste deel van de kleding die in Belgische winkels hangt, nog altijd niet “eerlijk” geproduceerd.
Minimumloon verviervoudigen
Volgens onderzoek zou “een leefbaar loon” vier keer zo hoog moeten zijn. “Kledingarbeiders houden elke dag minder dan een euro over om eten te kopen. We willen dat de kledingmerken zich hard maken voor een leefbaar loon, zodat de arbeiders een waardig leven kunnen leiden”, zegt Ben Vanpeperstraete. Hij steunt daarmee Athit Kong, vice-president van de Cambodjaanse vakbond C.CADWU, die een “onmiddellijke stijging van de minimumlonen tot 101 euro per maand” eist.
“H&M, Gap, Levi Strauss & Co en Zara moeten stoppen met hun concurrentiepositie te bouwen op oneerlijke arbeidsvoorwaarden. Internationale kopers moeten concrete toezeggingen doen. Ze moeten inkopen aan een prijs die een leefbaar loon garandeert en arbeidsomstandigheden hanteren die de mensenrechten respecteren”, aldus nog de Schone Kleren Campagne, die de betrokken ketens alvast per brief heeft opgeroepen in deze hun verantwoordelijkheid te nemen.