De overnemer van FNG in Nederland, Martijn Rozenboom, verdedigt zich tegen zijn kwalijke imago als bedrijvendokter. Rozenboom zegt het met de moeder van Miss Etam serieus te menen, maar betrokkenen schetsen een donker beeld.
Twee keer geblokkeerd bij FNG
Een donkere wolk achtervolgt Martijn Rozenboom: al ten tijde van het faillissement van Free Record Shop in 2014 had de Nederlandse zakenman een omstreden en dubieuze reputatie als iemand die failliete bedrijven voor een habbekrats opkoopt en ze vervolgens leegzuigt. Dat imago lijkt in de loop van de jaren niet veel te zijn verbeterd, want de banken van FNG zouden reddingspogingen door de ondernemer tot twee maal toe hebben geweigerd: een keer net voor het faillissement en een keer als overnamekandidaat voor de Belgische tak.
Ook een bevraging door het Financieele Dagblad bij tien (voormalige) zakenrelaties van Rozenboom levert nu een weinig flatterend beeld op, zij het volgens anonieme getuigenissen. “Geen enkel bedrijf is ooit gezond doorgestart. Soms bestaat de naam nog, maar niet dankzij hem”, klinkt het in de krant. Zijn rol zou eruit bestaan bedrijven en voorraden zo snel mogelijk door te verkopen, maar de schulden bij andere partijen achter te laten.
“Best haalbare” optie
Sinds Free Record Shop, waar de curator Rozenboom vriendelijk bedankte, was de ondernemer nog verantwoordelijk voor onder meer doorstartpogingen bij McGregor, discounter Op=Op, Supertrash en schoenenketen Dungelmann. Allemaal liepen ze met een sisser af. In het geval van McGregor gooide Rens van de Schoor, door Rozenboom aangesteld voor het beheer en net als hijzelf een vertrouweling van de voormalige directie van FNG, al na enkele weken de handdoek in de ring.
Toch slaagde Rozenboom erin om de Nederlandse tak van FNG over te nemen uit het faillissement. De 49-jarige brengt de ketens, zoals Miss Etam en Steps, onder in zijn eigen vehikel NXT Holding en laat het vroegere Nederlandse management van de groep aan het roer. De curatoren van FNG Nederland verdedigen hun keuze: “Het bedrag dat hij bood was hoger dan de opbrengst als we alleen de voorraden hadden uitverkocht. Hij kon de koopsom in een keer betalen en heeft de steun van het management. In de gegeven omstandigheden was dit dus het best haalbare resultaat.”
Nederlandse justitie volgt ontwikkelingen
Ook Rozenboom zelf verdedigt zich door te stellen dat hij inderdaad geen managementambities heeft en dat sommige bedrijven “niet meer levensvatbaar” waren maar andere doorstarten wel zijn gelukt. “Als ik iets koop voor een euro en ik verkoop het door voor twee euro: wat doe ik dan verkeerd?” luidt het tegenover het FD. In het geval van FNG is hij er “positief over dat het met dit management gaat lukken om het bedrijf overeind te houden”.
Ondertussen is in Belgie het onderzoek naar vermeende fraude en wanbeheer bij de voormalige directie van FNG volop aan de gang, een dossier waarin de naam Martijn Rozenboom ongetwijfeld ook valt. Of er in het kader daarvan een onderzoek loopt, mag de Nederlandse opsporingsdienst niet kwijt, maar de instantie zegt alle ontwikkelingen wel “met belangstelling te volgen”.