Luxegroep LVMH, bekend van Louis Vuitton, champagne Moët & Chandon en meer, heeft er een recordjaar jaar opzitten: de winst steeg met liefst 21% en overschreed de recordhoogte van 10 miljard euro. Hoe? Door in te zetten op exclusiviteit.
Kaap van 10 miljard euro winst
Wie is er nu bang voor de groei van discount? Of voor de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog? Allemaal nergens voor nodig, klinkt het zelfzeker bij LVMH, de Franse luxegroep met liefst 70 merken – van Bulgari tot Louis Vuitton – onder zijn hoede. De holding boekte vorig jaar een omzetgroei van ruim 11%, goed voor 46,8 miljard euro. Daarmee presteert het bijna dubbel zo goed als het marktgemiddelde.
Vooral de winstresultaten van de groep zijn niettemin opvallend: voor het eerst overschreed LVMH – naar eigen zeggen ruimschoots – de kaap van de 10 miljard euro brutowinst. De operationele marge kwam zo uit op 21,4%, 1,9 procentpunt meer dan een jaar eerder, terwijl de nettowinst afklokte op 6,35 miljard euro, goed voor 18% meer.
Prijsverhogingen als politiek
Vooral de mode- en lederwaren-afdeling van LVMH – die een derde van de omzet vertegenwoordigt – presteerde sterk in 2018: de omzet ging er eveneens met 21% op vooruit tot 4,9 miljard euro. Dochtermerk Louis Vuitton is volgens topman Bernard Arnault in volle groei, al kiest de groep wel bewust voor een “selectieve en gecontroleerde expansie”. Er komen dit jaar nog vier ateliers voor het merk bij.
Selectief en exclusief, zo lijkt de successtrategie van de Franse holding inderdaad het best samen te vatten. Arnault herinnert er in het jaaroverzicht trots aan dat Louis Vuitton als enige modehuis ter wereld nooit solden of uitverkopen organiseert. Ook vermeldt de topman een politiek van prijsverhogingen als één van de groeifactoren.
Handelsoorlog noch gele hesjes deren LVMH
Tot nu toe kreeg LVMH ook nog geen klappen van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Er is zelfs nog geen echte handelsoorlog aan de gang, volgens CFO Jean-Jacques Guiony: “We zien geen specifieke tekenen van vertraging in de Chinese markt. De markt ziet het glas als halfleeg, wij zien het als halfvol.”
Zelfs de gele hesjes en hun protesten konden LVMH niet deren: de groep moest zijn Franse winkels een aantal zaterdagen weliswaar eerder sluiten, maar de welvarende klanten shopten dan gewoon meer op zondag. De groep boekte in het belangrijke laatste kwartaal van 2018 dan ook op bijna alle markten stabiele groei: de Aziatische regio (met uitzondering van Japan) steeg met 15%, Europa met 7% en alleen in de Verenigde Staten vertraagde de omzetstijging in de eindejaarperiode naar 5%.
Voor 2019 blijft LVMH optimistisch, maar tegelijkertijd ook voorzichtig: de groep benoemt de onzekere toekomst en is al bezig om massale voorraden in te slaan voor Groot-Brittannië in het geval van een “no-deal”-brexit. Het VK is al voorzien van vier maanden extra voorraad aan champagne en cognac.