Ondanks interesse van potentiële overnemers is het (gedeeltelijke) faillissement van FNG onafwendbaar gebleken: de banken wilden niet meer mee. Toch valt nog een doorstart te verwachten voor onder meer Brantano, Miss Etam en CKS.
Interesse in meerdere ketens
Het doek is donderdag gevallen over FNG: de 2491 medewerkers krijgen hun ontslag, al wordt een deel nog tijdelijk opnieuw aangeworven om tijdens de soldenperiode de uitverkoop te gaan houden in de 368 winkels in de Benelux. Aan de ketens Brantano, CKS, Miss Etam, Claudia Sträter, Henkelman en Steps komt zo mogelijk een einde. De stopzetting van Fred & Ginger en Ginger werd eerder al aangekondigd.
De kans dat er nog overnemers gevonden worden voor een doorstart is volgens interim-topman Paul Lembrechts echter groot. Er zou interesse zijn in de Nederlandse ketens (met name Miss Etam), terwijl investeerders ook al hun oog hebben laten vallen op CKS. Verder worden ook voor Brantano verschillende kandidaten genoemd, maar het is niet helemaal duidelijk wie daar vandaag nog van overblijft.
Banken trekken stekker eruit
Het voorstel van investeringsfonds Parc Partners om in september een kapitaalinjectie te doen werd immers door de banken afgekeurd: zij blokkeerden afgelopen maandag al de rekeningen van de winkelformules en eisten tegen vrijdag ook de terugbetaling van twintig miljoen euro, wat voor de modegroep onmogelijk bleek.
Het zouden ook de banken zijn geweest die een overnamevoorstel van een consortium van Vlaamse ondernemers (vooral ex-aandeelhouders van FNG), waaronder Emiel Lathouwers, Wouter Torfs en Jos Sluys, hebben afgekaatst. Onder aansturen van ex-topman Dieter Penninckx trachtten ze de bankschulden – mits een fikse korting – over te nemen.
Het consortium en de banken zouden uiteindelijk nooit tegenover elkaar hebben gezeten, beweert interim-topman Paul Lembrechts. Ondertussen heeft Torfs – die eerder al 15 miljoen euro in Brantano pompte – het schip verlaten en ook Lathouwers beweert geen interesse (meer) te hebben. Toch geeft Penninckx nog niet op: donderdag zei hij al dat er mogelijk een mededeling zit aan te komen. De ex-CEO werkt verder aan een overnameplan voor een groot deel van de Benelux-onderdelen. Welke ondernemers hem daar momenteel nog in bijstaan, is op dit moment evenwel niet duidelijk.
Voor een vijftigtal Brantano-winkels is inmiddels sprake van meerdere kandidaten, zegt FNG-woordvoerder Gunther De Backer tegenover BusinessAM: “Daar is een groep Vlaamse industriëlen bij, maar ook een internationaal zwaargewicht uit de sector. Het is een speler die de Belgische markt zou kunnen opschrikken.” De Duitse groep Deichmann toonde oorspronkelijk interesse in Brantano, maar of De Backer naar deze eigenaar van Van Haren verwijst, is niet zeker.
Honderden miljoenen verloren
Penninckx blijft samen met zijn echtgenote Anja Daems en jeugdvriend Manu Bracke sowieso meerderheidsaandeelhouder bij de houdstervennootschap FNG en de Zweedse omnichannelformule Ellos. Aangezien de Benelux-banken daar geen greep op hebben, is dat onderdeel van het faillissement gevrijwaard.
Het faillissement zal anderen niettemin honderden miljoenen kostten, waaronder ook aan de belastingbetaler en particuliere beleggers. FNG heeft nog 74 miljoen euro obligaties openstaan, maar die zijn nu alle waarde kwijt. De Vlaamse overheid, die eveneens in FNG heeft geïnvesteerd, ziet zijn geld wellicht evenmin terug. Schuldeisers die wel op de eerste rij zitten als de restjes worden verdeeld, zijn de banken en de vastgoedeigenaren.