Hadden meer winkels van het failliete FNG kunnen doorstarten als de curatoren ze hadden heropend voor de soldenverkoop, in plaats van de liquidatieverkoop nu? Kenners zeggen van wel, en vragen een wetswijziging voor een betere afwikkeling van faillissementen.
Winkels open, betere kansen
Dat de liquidatieverkoop bij Brantano niet bepaald sereen en vlekkeloos verloopt, is voor waarnemers een zoveelste misser in het dossier-FNG. Tussen de vakbonden en directie boterde het al voor de faillissementsuitspraak niet meer en ook nu blijft de kritiek komen. De doorstart met 43 Brantano-vestigingen en 7 CKS-winkels (op een totaal van 150 winkels) doet vragen rijzen over de manier waarop de afwikkeling door de curatoren is verlopen.
Moesten de curatoren voor een snelle heropening van de winkels hebben gezorgd, waardoor ze nog konden deelnemen aan de zomersolden en de medewerkers gewoon aan de slag bleven, zou dit misschien meer hebben opgebracht en vooral voor betere overnames hebben gezorgd. Die theorie opperen verschillende media naar aanleiding van de onduidelijkheid over de overnamevoorwaarden voor Brantano door Deichmann. Een week na de aankondiging is immers nog steeds niet bekend welke winkels en hoeveel medewerkers precies onder de deal vallen.
Gewezen Sabena-curator Van Buggenhout wijst in De Standaard op het belang van snel handelen om de waarde van de activa te beschermen. Bij de vliegmaatschappij sleepte de curator nog een miljard euro uit het faillissement door bepaalde activiteiten ook na het faillissement te laten doorlopen. Leveranciers kregen zo nog 40% van hun openstaande facturen, terwijl er bij FNG volgens de krant noch voor de leveranciers noch voor de obligatiehouders iets overblijft.
“Bod van Ziengs was het beste”
Had Ziengs (Scapino) Brantano nog willen overnemen als de winkels eerder waren heropend? Dat de winkels zo lang gesloten bleven, zou een van de redenen zijn geweest waarom de Nederlanders op het laatste moment hebben afgehaakt. “Het bod van Ziengs was het beste en zou meer winkels en jobs redden. Alleen vroeg het van de curatoren een houding om mee oplossingen mogelijk te maken in plaats van alleen maar eigen risico’s te reduceren en de commissie veilig te stellen”, aldus Sven De Scheemaeker van vakbond ACV Puls.
Curator Geert Van Deyck reageert echter dat het bod “gaandeweg in de loop van de onderhandelingen dermate werd gewijzigd dat men helemaal niet kan stellen dat Ziengs een garantie was voor het redden van jobs.” De Scapino-eigenaar zou er zelf de brui aan hebben gegeven, en pas nadien zijn de curatoren in gesprek gegaan met Deichmann. Volgens andere bronnen vroeg Ziengs onder meer huurverlagingen, maar kregen de Nederlanders niet de kans om met de winkeleigenaren te gaan praten.
Nederlandse systeem beter?
Ook zegt Van Deyck dat alle overnamekandidaten, inclusief Ziengs, expliciet hadden gevraagd om de winkels nog gesloten te houden. De stocks zouden volgens de kandidaat-overnemers net helpen bij een vlotte doorstart, aldus Van Deyck tegenover De Standaard. Hij beklemtoont nooit de bedoeling te hebben gehad “louter te liquideren zonder risico’s te willen nemen“.
Vakbondsman De Scheemaeker pleit niettemin voor een aanpassing van de faillissementswet naar Nederlands voorbeeld. Bij de Nederlandse tak van FNG, met ketens zoals Miss Etam en Expresso, zijn alle winkels en 1500 medewerkers nog actief, drie weken na de faillissementsaanvraag. Een overheidsregeling zorgt ervoor dat de werknemers nog zes weken lang doorbetaald kunnen worden met staatsmiddelen. Ook de verloning voor de curatoren is er anders: in België krijgen curatoren een commissie bovenop hun ereloon, in Nederland is er enkel een vaste verloning.