Orchestra Prémaman is in Vlaanderen nooit kunnen doorbreken, geeft oprichter Pierre Mestre toe. Hij redt dan ook slechts tien winkels in Brussel en Wallonië van het faillissement, uit Vlaanderen gaat de keten weg.
Nooit Vlaanderen kunnen veroveren
De overname van de noodlijdende keten door oprichter Pierre Mestre is dan toch geen onverdeeld goed nieuws voor de Belgische tak: de CEO zou eerder hebben gezegd de 19 meest winstgevende winkels van de keten te willen redden, net zoals 210 van de 420 jobs, maar daar komt hij nu op terug. Door de coronacrisis, die de keten van babywinkels 100 miljoen euro in twee maanden kostte, koopt Mestre nu nog maar tien Belgische vestigingen.
De uitverkoren winkels liggen allemaal in Brussel en Wallonië, bevestigt Mestre aan L’Echo. “We verlaten het noorden van België, omdat we de sleutels tot deze markt nog niet hebben gevonden”, zegt de oprichter aan de zakenkrant. Ondanks de overname van het Belgische Prémaman in 2012, heeft de Franse retailer nooit het hart van de Vlamingen kunnen veroveren. “We zijn drie keer van topman veranderd voor België, maar het is een moeilijke markt met drie culturen: het zuiden van het land, het noorden van België en een internationale klantengroep.”
Verduistering van staatsgeld?
Toch is het nog niet 100% zeker dat Mestre ‘zijn’ Orchestra überhaupt mag overnemen: in Montpellier heeft de vakbondsvertegenwoordiging protest ingediend tegen de overnameplannen. Een deel van de fondsen die Mestre voor de acquisitie heeft ingezameld bij franchisenemers zouden afkomstig zijn van staatssteun: het geld zou van overheidsleningen komen die de franchisers kregen om de coronacrisis door te komen. Hoewel dat niet illegaal is, roept het volgens de vakbonden vragen op over de mogelijke verduistering van staatssteun.
Mestre reageert tegenover L’Officiel de la Franchise alvast dat het geen bezwaar vormt: “Vandaag is het kapitaal voor 41% in handen van de 60 belangrijkste franchisenemers, grote leveranciers en topmanagers. Als franchisenemers hun staatskredieten hebben gebruikt om een aandeel in het bedrijf te verwerven, dan is dat hun zaak.” Concreet zou het om drie à vier franchisenemers gaan.
Als de overname van Orchestra Prémaman evenwel ongeldig zou worden verklaard, is dat ook voor de Waalse winkels van de keten een grote bedreiging. Er is immers maar één bod uitgebracht op de Belgische activiteiten, met name dat van Mestre. Toch verzet het sociaal comité zich tegen de overname, omdat ze Mestre als de bron van de problemen bij de formule zien.