Nadat eerder deze maand het doek viel over de Duitse tak van modeketen Miller & Monroe is nu ook het Nederlandse moederbedrijf Vidrea Retail failliet verklaard. Om de kansen op een doorstart te vrijwaren, blijven de 72 winkels vooralsnog open.
(Té?) snel gegroeid
Het faillissement van Vidrea Retail komt niet onverwacht: in april kreeg de groep boven modeketen Miller & Monroe al uitstel van betaling om zijn problemen op te lossen. Toen klonk het nog dat Vidrea in zwaar weer was terechtgekomen door de financiële problemen bij zijn Duitse tak. Die kreeg begin maart uitstel van betaling, maar moest eerder deze maand toch de boeken neerleggen.
Nu is Vidrea Retail ook zelf failliet verklaard: een gevolg van de veel te snelle groei, zo klinkt het. “Het modebedrijf heeft onder leiding van modeondernemer Lex Hes, en met behulp van een groep ‘vooraanstaande Nederlandse investeerders’, in ongeveer twee jaar tijd honderden winkels in verschillende landen geopend. Dat was vooral mogelijk door de overname van winkels van de failliete Zwitserse kledingketen Charles Vögele“, schrijft de Nederlandse zakenkrant FD.
“Daarnaast werd de damesmodeketen Witteveen gered, waarvan een kleine vijftig winkels nog open zijn. Op het hoofdkantoor van Witteveen is niet duidelijk of de keten onder het faillissement valt. In maart kondigde Vidrea Retail aan ook de verlieslijdende damesmodeketen Bonita van de Duitse Tom Tailor Groep over te nemen”, zo vervolgt de zakenkrant. Wat er zal gebeuren met deze winkelketen, alles samen zo’n 750 vestigingen, “is niet duidelijk, want de overname was nog niet rond.”
Zelf schuift Hes het faillissement in de schoenen van de aangestelde bewindvoerder. In een mail aan het personeel schrijft hij dat “het bedrijf zonder probleem het vakantiegeld en de salarissen kan betalen, omdat op verschillende bankrekeningen bijna twee miljoen euro staat”. Wat niet wegneemt dat Vidrea Retail zo’n 36 miljoen euro schulden heeft en dat in Nederland 16 faillissementsaanvragen zijn ingediend. “Behalve de huisbank en de Belastingdienst zijn er 259 leveranciers en 83 verhuurders die zeggen nog geld tegoed te hebben, schrijft curator en voormalig bewindvoerder Marie-José Cools in haar surseanceverslag van 11 juni”, aldus FD.