VF blijft actief in fabriek met barsten
De Amerikaanse kledingreus VF blijft immers kleding afnemen van een fabriek in het Bengaalse Gazipur, die met serieuze veiligheidsrisico’s kampt. Die risico’s deden eerder Walmart al beslissen om meteen elke samenwerking met die “Liz Apparels”-fabriek stop te zetten, nadat een grondige inspectie onder meer barsten in de muren en een ondermaatse brandveiligheid aan het licht had gebracht.
“We staan dagelijks in contact met de fabriek en het management van VF volgt de status van deze vestiging nauwgezet op”, laat het bedrijf weten. VF houdt vol dat het gebouw goedgekeurd werd voor “normale werkzaamheden. De barsten zijn niet echt gevaarlijk, toch zeker niet voor de structuur“, klinkt het. Ook de eigenaar bevestigt – uiteraard – die analyse.
De beslissing van de Amerikaanse kledinggigant doet wenkbrauwen fronsen, zeker na wat er zich een kleine maand geleden in Dhaka heeft afgespeeld. Daar stortte de acht verdiepingen tellende Rana Plaza-fabriek in, een dag of twee nadat een inspectie grote barsten in de muren had aangetroffen. Ook toen beweerde de eigenaar dat het gebouw structureel in orde was. De loodzware balans: ruim duizend doden.
H&M herdenkt productiestrategie
De handelswijze van VF Corporation staat in schril contrast met die van tientallen grote ketens, die onlangs een verregaand “Schone Kleren”-charter tekenden. Eén van hen, het Zweedse Hennes & Mauritz, heeft al te kennen gegeven dat het “zijn strategie moet herdenken, want wat in dat land gebeurt, is verschrikkelijk“. In een interview met de Financial Times sluit CEO Karl-Johan Persson niet uit dat H&M een deel van de productie zal verhuizen naar Mexico en Brazilië, of zelfs naar Afrika.
Al zitten er achter die overweging ook commerciële redenen: “Wanneer dit deel van de wereld zich ontwikkelt, wat het geval is, wordt het alleen maar interessanter om de productie in Zuid- en Centraal-Amerika te bestuderen. Wij onderzoeken die mogelijkheid (…) en bekijken ook Afrika”, klinkt het.
Toch zegt Persson Bangladesh niet de wacht aan: als de lokale toeleveranciers H&M’s gedragscode naleven, “zullen we in het land blijven en onze partners die deze uitdagingen het best aanpakken daar ook voor belonen”. Tegelijk roept de H&M-topman de overheid in Bangladesh op om het minimumloon van 38 dollar per maand (zowat 30 euro) op te trekken en het jaarlijks aan te passen. De laatste verhoging dateert inmiddels alweer van 2010.