Het ziet er naar uit dat de soldenperiode wel degelijk wordt uitgesteld tot 1 augustus, op vraag van een deel van de modesector. Onder andere ZEB en Torfs verzetten zich echter: “Dit is een cadeau voor Zalando.”
Honderden modebedrijven bedreigd
Afgelopen vrijdag verscheen een open brief van de Belgische modesector, ondertekend door 78 bekende namen. Zij dringen aan op het verschuiven van de soldenperiode naar augustus, met vooraf een strikte sperperiode. Als de wetgeving niet wordt aangepast, komen honderden modebedrijven en duizenden jobs in gevaar, zeggen Mimi Lamote (Mayerline) en Peter Perquy (Terre Bleue), die optreden als spreekbuizen voor de sector. Door de koopjesperiode uit te stellen zouden moderetailers meer tijd krijgen om hun voorraden tegen de volle prijs te verkopen, luidt de redenering.
Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) bevestigde zondag in het tv-programma De Zevende Dag dat zo’n éénmalig uitstel van de soldenperiode zeer waarschijnlijk is. Ze gaat daarvoor overleggen met Denis Ducarme (MR) die bevoegd is voor middenstand en zelfstandigen. Ook hij is voorstander van zo’n regeling. Binnen enkele weken zou de definitieve beslissing vallen.
“Stock wordt waardeloos”
Niet alle retailers zijn het echter eens met zo’n uitstel: Luc Van Mol (ZEB) wil zo snel mogelijk cash kunnen vrijmaken en niet wachten tot augustus: “Truien met lange mouwen krijg je dan niet meer verkocht, al geef je 90% korting. Die worden waardeloos.” Bovendien wijst hij erop dat er geen grenzen meer bestaan: buitenlandse webshops kunnen immers wél korting geven.
Van Mol krijgt steun van zijn collega Wouter Torfs: “Retailers kampen met gigantische overstocks. En dan de solden uitstellen tot 1/8?” Torfs vermoedt ook dat de forse loonverliezen die sommige consumenten hebben geleden, ervoor zullen zorgen dat ze niet aan volle prijs zullen willen kopen. De solden uitstellen is een prachtig cadeau voor Zalando en Amazon, vindt hij. Hij voegde er wel aan toe dat hij echte zomervoorraad niet of pas later zou solderen.
Ook handelsfederatie Comeos, die naar eigen zeggen het grootste deel van de modesector vertegenwoordigt, is niet overtuigd: “Winkels zitten met véél overstock. Veel mensen zijn deel inkomen kwijt. Denken dat de verkoop onmiddellijk opnieuw start aan volle prijs is jammer genoeg wishful thinking.” Kortom: het lijkt erop dat het coronavirus de jaarlijkse discussies over de zin en de onzin van solden, sperperiode en koppelverkoop nog maar eens scherp stelt. Maar of de huidige regering bereid is om maatregelen te nemen die verder gaan dan een éénmalig uitstel, lijkt twijfelachtig.