Aan de vooravond van de zomersolden, die op 1 juli officieel van start gaan, pakken de twee grootste zelfstandigenorganisaties van ons land, Unizo en NSZ, traditioneel uit met een bevraging van modeboetieks, kledingzaken en schoenwinkels. Via de bij haar aangesloten Mode Unie ondervroeg Unizo 787 zelfstandige modewinkeliers, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen klopte aan bij 503 boetieks en schoenenwinkels.
Voor het eerst in drie jaar weer groei
Bijna de helft van de ondervraagden (46%) deed tijdens het voorbije seizoen betere zaken dan vorig jaar en 28% zag een status-quo, aldus Unizo. Gemiddeld was de verkoop het voorbije zomerseizoen 2,8% beter dan tijdens de zomer van 2010. Het beste resultaat in drie jaar.
Hoewel de boetieks en schoenenwinkels dankzij het aangename lenteweer in maart, april en mei goed verkochten, viel de maand juni – op de braderijen na – in het water. Gemiddeld verkochten de modehandelaars de afgelopen maanden 4,2% meer, zo becijferde het NSZ.
Nog goed gevulde stocks voor start solden
Ondanks de meerverkoop blijven de stocks van de meeste winkels goed gevuld: 59% van de door het NSZ ondervraagde handelaars heeft nog evenveel artikelen in voorraad als in 2010; 14% heeft zelfs nog méér in de rekken liggen dan vorig jaar. Na de economische crisis durfden modehandelaars dit jaar weer meer inslaan, klinkt het. De consument mag dan ook meteen kortingen tussen de 20 en 50% verwachten.
Mode Unie voorspelt voor de eerste soldenweek een gemiddelde korting van 30% voor kwaliteitsvolle modecollecties.
Verwachtingen zomersolden niet al te hoog gespannen
Toch zijn de vooruitzichten van de modewinkeliers ten aanzien van de koopjes al bij al gematigd, stelt Unizo. Slechts 17% verwacht méér te verkopen tijdens de solden, terwijl 19% vreest minder omzet te realiseren deze zomer. Gemiddeld wordt een daling van 0,1% verwacht vergeleken met de zomerkoopjes van 2010, een status-quo.
NSZ klinkt iets positiever: de verwachtingen van de ondervraagde handelaars zitten op hetzelfde niveau als vorig jaar. Toen noteerde de eindbalans van de zomersolden +1,5%. Zowat 47% van de handelaars verwacht tijdens deze soldenperiode evenveel te verkopen als vorig jaar, 29% gaat uit van een meerverkoop en 24% vreest minder te zullen verkopen.
De hele sector gaat in elk geval uit van een eerste drukke soldendag. Een vrijdag staat doorgaans garant voor een turbostart omdat veel mensen die 4/5de werken dan thuis zijn en omdat mensen sneller een dagje vrij nemen. Ook de dag erna, zaterdag, wordt het ongetwijfeld over de koppen lopen.
Al “fluistersolden” bij 1 op 5 handelaars
19% van de ondervraagde winkeliers geeft toe fluistersolden te organiseren tijdens de sperperiode voorafgaand aan de solden. Ze gunnen klanten dus al een korting zonder die echter te afficheren of publiekelijk te suggereren. “Dat is niet bij wet verboden. Toch doet 80% van de winkeliers dat niet, naar eigen zeggen om alle klanten op gelijke voet te behandelen en uit respect voor de geest van de wet”, aldus nog Unizo en Mode Unie.