Volgens Mode Unie, vertegenwoordiger van de zelfstandige modeondernemers, denken veel uitbaters van zelfstandige modewinkels of kleine ketens eraan om de deuren voor altijd te sluiten.
Honderden winkels dicht?
Uit cijfers van Mode Unie blijkt dat 10 tot 15% van de zelfstandige modewinkels en kleinere ketens overweegt om er de komende maanden voorgoed mee te stoppen. Vlaanderen telt ongeveer 2.500 modewinkels van dat type. Het gaat dus al gauw over enkele honderden winkels die dreigen verloren te gaan.
De impact van de coronacrisis valt uiteraard niet te onderschatten, maar daarnaast spelen er nog andere factoren, zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie aan De Tijd. “Veel oudere winkeliers hebben geen opvolger. Sommigen waren hoe dan ook van plan binnenkort te stoppen. Velen hadden het voor de crisis ook al niet gemakkelijk, en niet alleen door e-commerce.” Medio maart kwam daar de lockdown nog eens bovenop, op een moment dat de investeringen voor de zomercollectie al gedaan waren.
Zowat alle winkels zullen komende maandag toch weer de deuren openen. Volgens Jan Denys, CEO van Retail Estates, is dat niet meer dan logisch. “De goederen zijn er. Het komt er voor elke winkelier op aan zo veel mogelijk cash te genereren.”