Grootste boete ooit
De Autorité des Marchés Financiers (AMF) tilt zwaar aan de manier waarop LVMH zich heeft binnengewerkt bij Hermès. De Franse beurswaakhond eiste zelfs een boete van tien miljoen euro, maar zelfs de uiteindelijke boete van acht miljoen is nog altijd de grootste ooit in dit soort van beursgeschillen.
De bevoegde AMF-commissie laakt vooral “het omzeilen van alle mogelijke regels die precies in het leven zijn geroepen om de transparantie te garanderen die zo nodig is voor een goede werking van de beurs”. Ze heeft het voorts over “ernstige opeenvolgende tekortkomingen die erin bestonden alle etappes te maskeren via dewelke LVMH in het kapitaal van Hermès stapte“.
Via een complex systeem van zogeheten equity swaps was LVMH er in de herfst van 2010 in geslaagd om 17 procent van de aandelen van Hermès in handen te krijgen zonder dat het de beursautoriteiten daar had van verwittigd. Toen het manoeuvre bekend werd, bleek LVMH al voor 22,6 procent eigenaar van Hermès.
LVMH meteen in beroep
Meteen na de uitspraak van de Franse beurswaakhond kondigde LVMH aan tegen de sanctie beroep aan te tekenen. “Het principe van de sanctie, en meer nog het bedrag zelf, zijn totaal ongerechtvaardigd“, klonk het op de Parijse hoofdzetel.
LVMH betwist “met klem” haar informatieplicht niet te hebben vervuld en is vast van plan “het échte verloop van de feiten” uit te leggen voor het Hof van Beroep in Parijs.
Het concern wijst er meteen op dat deze boete “de rechtmatigheid van de operatie niet in vraag stelt”, versta: LVMH blijft eigenaar van de bewuste Hermès-aandelen. Voorlopig toch, want om die transacties ongedaan te laten maken, heeft Hermès vorig jaar al een klacht ingediend. Die “affaire” ligt nu voor behandeling bij de Handelsrechtbank: het laatste woord is dus nog zeker niet gezegd…