Lokaal en online, boetieks en platformen, het zijn heus geen tegenstrijdigheden. Toch niet volgens Miinto, een e-commerceplatform waarop boetieks hun kleding kunnen aanbieden. Op het RetailDetail Omnichannel Congress hoor je hun visie op ‘optichannel’.
Omzet verdubbeld in Nederland
Miinto zag de omzet in Nederland verdubbelen in 2018. Het is vandaag bij de grootste markten voor het online modeplatform en tevens de sterkste groeier. “Ook België volgt”, ziet countrymanager Marc Kooiman. Nederland is weliswaar verder ontwikkeld maar “we weten allemaal dat het in België ook komt”, klinkt het. Miinto tekent er immers groeicijfers op van honderden procentpunten per dag.
Het voorbije jaar wist het platform voor zelfstandige boetieks naar eigen zeggen sterke nieuwe winkels aan te sluiten, wat een sterk aanzuigeffect op zich heeft, maar ook de investeringen in het digitale marketingmodel waren verantwoordelijk voor de groei. “We zien een hoger rendement door onze investeringen in een digitaal marketingmodel met hele grote focus. We bereiken nu echt een publiek met hoge conversie”, aldus Kooiman.
Online is verkoopkanaal, niet alleen marketing
Ook in België gaat het volgens Miinto heel goed: nog deze maand verdubbelt het bedrijf er zijn salescapaciteit. In eerste instantie hebben de Denen immers gefocust op grote winkels met een eigen webshop, nu wil het platform ook meer Belgische modemerken aanbieden – Terre Bleue staat bijvoorbeeld hoog op het verlanglijstje – en winkeliers over de streep trekken die nog twijfelen of ze een partner moeten zoeken voor online.
“Partnerships zijn erg belangrijk”, zegt Marc Kooiman: “Fysieke retailers merken dat het steeds lastiger wordt, hun verkeer groeit niet verder. Het betekent dat je je als retailer naar een andere positie moeten ontwikkelen, naar een optichannel-situatie.”
De huidige platformen waarbij handelaars en merken zich kunnen aansluiten in België, bieden volgens de topman echter geen garantie op meer omzet. Ze zorgen wel voor meer vindbaarheid en visibiliteit, omdat ze veelal online vertalingen van offline media zijn – Kooiman noemt als voorbeeld Cityfashion dat onderdeel is van Mediahuis – maar het verkeer dat ze via banners trekken converteert niet per se. “Wij genereren vooral omzet, we zijn niet zozeer een marketingkanaal.”
Bestellingen kunnen nog lokaler
‘Shop local online’ is daarbij het credo. De basis van het concept is dat wie in België shopt ook bij Belgische boetieks koopt. Zo wil het platform lokale handelaars ondersteunen en helpen een vuist maken tegen grote multinationals zoals Zalando of Amazon. Vandaag is dat echter nog niet het geval: wie een artikel zoekt, komt nog vaak bij een Nederlandse winkelier uit – soms zo ver als in Amsterdam.
“Voor ons platform is het in de eerste plaats belangrijk om een volledig aanbod te hebben. Mensen verwachten volledigheid. Daarom hebben we aan Nederlandse boetieks gevraagd ook te exporteren naar België, zodat klanten er de producten vinden die ze willen. Bovendien is dat nog steeds lokaler dan wanneer je bij Zalando koopt en je bestelling uit Duitsland komt”, verdedigt Kooiman.
In de toekomst is het weliswaar de bedoeling dat de lokale winkel de lokale consument krijgt. “Op dit moment zien we dat in de praktijk niet zozeer omdat we de bestellingen nog niet zo managen, maar we werken daaraan dit jaar. We testen momenteel pop-upmeldingen voor klanten wanneer een item bij hen in de buurt te krijgen is, zodat ze het desgewenst dezelfde dag nog kunnen ophalen.”
“Onlineshoppers toch niet zo gehaast”
In Amsterdam biedt Miinto sinds november ook ‘fast delivery’ aan: klanten kunnen tijdens de winkelopeningstijden een expresbestelling doen als een item bij een boetiek in de stad beschikbaar is. Binnen de twee uur kunnen ze het dan zelf gaan ophalen of thuis geleverd krijgen. Voor dat laatste betaalt de consument dan wel 10 euro leverkost – en het zijn ook gewoon medewerkers of stagiaires van Miinto zelf die het pakketje snel even brengen.
“De dienst wordt niet zoveel gebruikt. Onlineshoppers hebben blijkbaar toch niet zoveel haast. Maar het was wel een enorm interessante marketinggimmick. Het ophalen in het winkelpunt zelf is daarentegen wel succesvol: in 10 procent van de gevallen zou het een trigger kunnen zijn om bij ons te bestellen, hebben we gezien. We zijn die mogelijkheden dus verder aan het bekijken.”
Achterkant kon even niet volgen
Op het internet lijkt echter niet iedereen even blij met zijn ervaringen bij Miinto. Negatieve reviews over bestellingen die niet of te laat aankomen, retours die niet worden aanvaard en vooral een moeilijk bereikbare klantendienst bekladden het imago van het e-commerceplatform.
Deels “toetsenbordterrorisme” reageert Marc Kooiman: “Het is een trend die we jammer genoeg zien: een slechte review is leuker dan een goeie, en de klagers hoor je het luidst. Nu, als je de groei doormaakt die wij doormaken, is de achterkant altijd een moeilijk punt. Het aantal retours blijft bijvoorbeeld procentueel gelijk, dus als de omzet met 100 procent groeit ook het aantal retours even hard.”
Miinto heeft de voorbije maanden dan ook sterk in de organisatie geïnvesteerd. “De achterstand die we een aantal maanden hadden op de klantendienst, is deze maand normaal ingehaald. We hebben heel veel mensen aangenomen. Dit jaar plannen we immers nog zo’n groei, dus als dat zo is, zijn we erop berekend. Als het de verwachtingen echter nog eens zo sterk overtreft, wordt het toch weer tanden bijzetten. Want dit jaar zullen we waarschijnlijk ook nog nieuwe markten aanboren.”
Meer weten over de optichannel-strategie van Miinto? Hoor het van oprichter Konrad Kierklo en Benelux-manager Marc Kooiman op het RetailDetail Omnichannel Congress nu donderdag 31 januari in Mechelen. Laatste tickets zijn hier verkrijgbaar.